Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primopredaja vlasti

Jadranka Kosor predala 'ključeve' Milanoviću i napustila Banske dvore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim dvorima Jadranka Kosor je i službeno predala vlast novom premijeru Zoranu Milanoviću.

Hrvatski sabor je izglasao povjerenje Vladi Zorana Milanovića sa 89 glasova za, 28 glasova protiv te 12 suzdržanih. Jadranka Kosor predala je Zoranu Milanoviću Izvješće o radu oko 18 sati u Banskim dvorima.

'Vrijeme je za zaokret, fiskalnu odgovornost pa i više od toga. Morat ćemo smanjivati rashode, zadržati i povećati prihode. Za to će nam trebati razumijevanje, ne pokorna sljedba nego razumijevanje ljudi', rekao je Milanović. 'Idemo raditi posao i biti uspješni', dodao je novi premijer.

Sabor je izglasao povjerenje Vladi Zorana Milanovića koju čini 20 ministara i koji su prisegnuli u Saboru. Radimir Čačić novi je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Milanka Opačić je ministrica socijalne politike i mladih, Branko Grčić ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

>> Pročitajte prvi status nove Vlade na Facebooku!

Neven Mimica je potpredsjednik Vlade za vanjske i unutarnje poslove, Slavko Linić novi ministar financija, Ante Kotromanović ministar obrane, Vesna Pusić ministrica vanjskih i europskih poslova, Rajko Ostojić ministar zdravlja, Ranko Ostojić ministar unutarnjih poslova, Orsat Miljenić ministar pravosuđa, Arsen Bauk ministar uprave, Gordan Maras ministar poduzetništva i obrta, Mirando Mrsić ministar rada, Zlatko Komadina ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Veljko Ostojić je novi ministar turizma, Mirela Holy ministrica zaštite okoliša i prirode, Ivan Vrdoljak ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Matić ministar branitelja, Željko Jovanović ministar znanosti, obrazovanja i športa, Tihomir Jakovina ministar poljoprivrede te Andrea Zlatar Violić ministrica kulture.

Milanović: Sretan Božić i Nova godina, valjda će biti bolja

'Nisam najemotivnija osoba, ali ovo je za mene vrlo emotivan trenutak. Naša koalicija je na izborima dobila ogromnu podršku. No, trebamo jaku oporbu, nismo vas ušutkavali niti to možemo niti nećemo raditi. Iskazana mi je velika čast kad me se upsoređivalo s Vladom Gotovcem, sjetit ću se jednog njegovog stiha, ali me nemojte doslovno shvatiti. 'Ušutkajte pjesnika sigurniji bit će trenutak, ali izgubljeno bit će doba'. Sretan Božić, gregorijanski, julijanski, koji god slavite i sretna Nova godina, valjda će biti bolja', rekao je Milanović.

Mandatar Zoran Milanović danas je i službeno postao 10. hrvatski premijer. U svom govoru prije izglasavanja povjerenja istaknuo je da na predstavljanje Vlade i programa gleda kao na ogromnu odgovornost, ali i kao na ogromnu radost i šansu.

'Program je naš neformalni ugovor s građanima u ovoj kampanji. Taj program smo komunicirali, a tako mi Boga, neću se osvrtati na ono što je bilo ranije. Ne upirem prstom u one koji su opozicija ili njihovi prethodnici - to je jalovo. Jedino na što apeliram je da u najmanjim pitanjima nađemo minimum konsenzusa', rekao je Milanović i dodao da ih u političkoj borbi moraju voditi opći, a ne osobni.

Za program Vlade Milanović je rekao da to nije 'popis želja i shopping lista, nego život za Hrvatsku'. 'Hrvatska nije zemlja u kaosu, u malo je boljoj situaciji od nekih država, ali i u opasnoj situaciji i na prekretnici. Hrvatske javne financije su prenapregnute i na ovakav način se više ne možemo zaduživati jer nam naprosto više nitko novac dati neće, a kada bi nam ga i dao pod uvjetima koji nam se otvaraju, mi ga ne bismo mogli vraćati', rekao je.

Milanović je istaknuo kako Hrvatska mora ograničiti javnu potrošnju, konsolidirati proračun, smanjiti proračunske deficite, razvijati se i rasti. 'Ako sada zaokrenemo priču, šanse za nas ima', dodao je. Milanović je za prekid začaranog kruga naveo da će im trebati odlučnosti, jasna vizija i mjere, ali i malo sreće.

Milanović: Borba protiv korupcije nije cilj nego sredstvo

Kao prioritete je naveo fiskalnu konsolidaciju, uvođenje reda i jasnih pravila u državne financije. 'Neću reći da je ostavljen kaos, jer kaos nije ostavljen, barem u to vjerujemo, ali ostavljena je jedna prenapregnuta situacija. Vidimo što se događa oko nas, vremena za zaokret ima, a volje u ovoj Vladi još i više', rekao je.

Milanović se osvrnuo i na borbu protiv korupcije za koju je rekao da ona 'nije cilj, nego prinudno sredstvo kojem pribjegavate u trenutku kada stvari izmaknu kontroli, kada je korupcija toliko jaka u društvu i politici da se protiv nje ne može nego golom silom'. 'Moj cilj je u iduće četiri godine, za koliko vjerujem da će ova Vlada raditi i služiti hrvatskim građanima, da svatko onaj u politici koji nije iz vladajuće većine, koji je gradonačelnik tamo negdje ili tu negdje u Hrvatskoj, može mirno spavati, ako zna da je radio po zakonu i da je čist i da ne mora razmišljati o tome hoće li policija protiv njega po političkom ključu podnijeti nekakvu prijavu. Na tome ću inzistirati i za to ću se boriti i za to ću birati najkvalitetnije suradnike', poručio je mandatar.

HDZ na početku sjednice tražio stanku od sat i pol

Nastavak izvanredne saborske sjednice, koja je kasnila pola sata, počeo je zahtjevom zastupnika Kluba HDZ-a za stankom od sat i pol jer su, kako tvrde, materijale dobili pet minuta prije početka sjednice.

'U ime kluba HDZ-a tražimo stanku od sat i pol. Dobili smo program pet minuta prije, sjedili smo ovdje do pola noći i zakazali ste sjednicu u 9:30 sati. Imali ste stanku jučer više od sat vremena pa vas molim da sukladno tome ono što ste jučer napravili napravite i danas', rekao je Josip Salapić.

'Materijali su podijeljeni u 8 sati, prema poslovniku određujem pola sata stanke, za što mislim da je dovoljno', odgovorio mu je predsjedavajući Boris Šprem i dodao da je stanku od pola sata zatražio i Klub SDP-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene