Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Desetljeće za Rome

Dan Roma: Kosor zapjevala himnu 'Đelem, đelem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski je Dan Roma! Predstavnike romske manjine, koja je usprkos stradanjima ostavila trag u svjetskoj kulturi i uspjela očuvati svoj identitet, primili su predsjednik Josipović i premijerka Kosor. Zapjevala je i romsku himnu, 'Đelem, đelem', a jednoj majci 18-ero djece premijerka je darovala perilicu za rublje.

Uvodne riječi, razmjena poklona cvijeće za perilicu rublja, dizanje čaša i romska himna. Zapjevala je premijerka sa slavljenicima i čestitala im punih 40 godina. Zadovoljna je provedbom mjera Nacionalnog programa 'Desetljeće za uključivanje Roma'. Problem stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja, polako se topi.

'Želim da što je moguće više mladih ljudi romske manjine nastavi školovanje, da studiraju, da steknu znanja', poručila je premijerka Kosor. Njezinu želju odavno je poslušala Nura, magistra farmacije. No desetljeću za Rome dala je ocjenu nedovoljan. 'Naš najveći problem je što se ne vodi evidencija o etničkoj pripadnosti pa se pojedine mjere objašnjavaju kao da su napravljene za Rome, a kad ih se pita kako, ne vodi se evidencija o etničkoj pripadnosti', kaže Nura Ismailovski, magistra farmacije.

Uspjeli sačuvati kulturu, jezik i identitet

'Romima treba još 10 dekada da se vide rezultati. Jedino je pomoglo da Romi budu vidljivi', kaže Ramiza Memedi. Svečano, ali bez glazbe i pjesme, bilo je i kod Predsjednika. 'Često se kaže kako su Romi narod bez države. Vi imate svoju državu, a to je Hrvatska', istaknuo je Ivo Josipović. Ima je i Sanela. Sa svojim curicama živi u podstanarskom stanu, pomaže joj socijalna skrb. Prošlo je vrijeme omalovažavanja, kaže.

'Koliko god ima krvi u Hrvatima, ima i u Romima. Budi čovjek prema meni, bit ću i ja prema tebi', poručila je Sanela Beganović. Dvanaest milijuna Roma je u Europi, 10 tisuća u Hrvatskoj. Unatoč teškoj povijesti, uspjeli su sačuvati svoju kulturu, jezik, identitet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene