457612
457612
457612
457612
457612

ŽALOSNO ALI ISTINITO "Najčešće dječja prava krše oni koji bi ih trebali najviše štititi"

  • , 18.11.2016., 21:53
  • Autor:
  • komentara

"Kad imate dvoje odraslih ljudi, nikome nikad ne padne na pamet da bi fizički obračun bio nešto što je prihvatljivo. Kad su u pitanju djeca nekako nam se kriteriji mijenjaju", kaže pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

 
 
 
 
Prava djece (Video: Dnevnik Nove TV)
Prava djece (Video: Dnevnik Nove TV)

Dan je dječjih prava pa u skladu sa zapadnim standardima volimo isticati da bi nam djeca trebala imati pravo na donošenje odluka, izražavanje, pristup informacijama. A tužna nam je svakodnevica da trećina hrvatske djece živi na rubu siromaštva.

Kad su zlostavljana, a više od pola ih na neki način jest, djeca se uvijek moraju obratiti roditeljima. "Najčešće dječja prava krše roditelji, dakle oni koji bi ih trebali najviše štititi", kaže pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Upitana na koji način, odgovara: "Neadekvatna briga od djeci, sukobi u brakorazvodnim parnicama, pa i fizičko kažnjavanje... Kad imate dvoje odraslih ljudi, nikome nikad ne padne na pamet da bi fizički obračun bio nešto što je prihvatljivo. To je podložno i prekršajnim i kaznenim postupcima. Kad su u pitanju djeca nekako nam se kriteriji mijenjaju. Ako nitko ne vidi, nije podložno ničemu".

Na pitanje jesu li ih roditelji znali udariti po guzi kad su bili mali, Andrea Brozić, srednjoškolka iz Rijeke, kazala je: "Rijetko, ali ne dovoljno jako da bih ja to shvatila kao da su moja prava oštećena", a njena kolegica Karla Bego dometnula je: "Ja sam se uvijek svađala s bratom pa bi i mene i njega". Ali i dalje su se svađali, kaže ona, batine nisu upalile.

Batinaju se učenici i međusobno, po Facebooku. Osmaš Paulo kazao je kako je jedan njegov kolega napisao da su on i još jedan dječak vjenčani, ali je to brzo morao maknuti. Sedmašica Jelena kazala je kako su je znali zadirkivati jer je najniža, kao da je prvašić, a šestašica Ana ispričala je da je zafrkavaju jer je mršava. Nikolina Filipović, srednjoškolka iz Rijeke, kazala je da joj se često smiju zbog izgleda, ali je to ne dira. "Ne bih se nazvala lijepom, ali radim što želim sa sobom."

Na pitanje imaju li prosvjetni radnici sad više problema s djecom jer su slobodnija, kreativnija, malo drugačije odgajana, Damir Šegota, ravnatelj Škole za primjenjenu umjetnost iz Rijeke, kaže: "Pa imamo problema, jer su nekad odgoji bili drugačije prirode. Vremena se mijenjaju, a mi se ne možemo tako brzo reagirati kao što se vrijeme mijenja pa malo kaskamo za nekim stvarima".

Kaskamo i za nekim pravima. Pa ne možemo trećini djece ispoštovati pravo na kvalitetnu hranu, toplu kuću i zdravlje.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se