Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povreda prava djeteta

Tužna priča o dječaku koji je gol lutao Zagrebom dobit će epilog na sudu, ali policija još ne uspijeva locirati majku

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zbog povrede djetetovih prava jer u većoj mjeri nije pravilno skrbila o dječaku starom osam godina od 15. kolovoza 2020. do 20. lipnja 2021. protiv majke u Zagrebu je podignuta optužnica, a tužiteljstvo za nju traži godinu dana zatvora.

Nakon što je prije nešto više od dvije godine u jednoj ulici u Zagrebu ujutro uočen dječak kako trči cestom gotovo potpuno bez odjeće i zaliven crvenom bojom, a nakon čega je na dojavu prolaznika urgirala policija, otkriveno je da je riječ o osmogodišnjem autističnom djetetu koje stanuje u jednoj od obližnjih ulica, a njegova 44-godišnja majka zanemaruje svoje roditeljske dužnosti.

Protiv dječakove majke podignuta je optužnica zbog povrede djetetovih prava jer o dječaku od 15. kolovoza 2020. do 20. lipnja 2021. u većoj mjeri nije pravilno skrbila. Tužiteljstvo za nju traži godinu dana zatvora jer je otkriveno da je u više navrata ostavljala sina bez nadzora dok je bila pod utjecajem opojnih sredstava pa je dječak u nepunih godinu dana tri puta odlutao iz kuće bez odjeće i obuće te su ga građani zaticali na prometnicama, a na kraju je u lipnju 2021. žurno izdvojen iz obitelji i smješten u ustanovu koja se bavi i autističnom djecom. 

Kad su u dječakov dom osim policije došli i djelatnici Centra za socijalnu skrb Zagreb, majku su zatekli u lošem fizičkom i psihičkom stanju i vrlo usporenu, a u izvješću su naznačili da sumnjaju da sumnjaju da konzumira droge i alkohol, piše Jutarnji list.

Dječakova majka kazala je da je oko kuće izgradila ogradu kako sin ne bi mogao odlutati, no da tih kobnih dana vrata nisu bila zaključana, ali i da ne zna tko ih je ostavio otključana. Dječakov otac ne živi s njima, a priznao je da je dječak odlutao od kuće u godinu dana pet, šest puta i da je vješt u skidanju prozora s kupaonice.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU Imaju li djeca u Hrvatskoj budućnost? ''Ni u kriznim vremenima od toga ne smijemo odustati''

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 U POTRAZI ZA DOMOM Broj posvojene djece raste, ali mnoga tek čekaju svoju priliku: Iza njih su često velike traume, a budućnost je neizvjesna

I majci i ocu Centar je odredio mjeru stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljske skrbi. I dok je ocu stalo te je u konstantnoj komunikaciji s Centrom i poduzima sve što mu je uvjetovano, piše Jutarnji list, majka je nestala unatoč inicijalnim obećanjima i iskazanoj volji. Nakon što je provela dva i pol tjedna na odjelu za ovisnost, od studenog prošle godine gubi joj se svaki trag, a policija je ne uspijeva locirati. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene