Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća hrvatska stradanja

Dan hrvatskih mučenika u udbini: Blagoslovljen oltarni reljef

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu proslave Dana hrvatskih mučenika, u udbinskoj Crkvi hrvatskih mučenika u subotu je blagoslovljen oltarni reljef "Slava hrvatskih mučenika" autora Kuzme Kovačića, trodjelna cjelina na 70 velikih ploča bijelog bračkog kamena, na kojima su prikazana najveća hrvatska stradanja – Krbavska bitka, Bleiburg i Križni put, te vukovarska stradanja u Domovinskom ratu.

Time je, deset godina od postavljanja kamena temeljca, kojega je u Rijeci 2003. blagoslovio papa Ivan Pavao II., završena gradnja i opremanje velebnog zdanja nad Krbavskim poljem.

Pročitajte i ovo Milan Bandić, Zdravko Krajina, Denis Mohenski Posao s kućicama Bivši Bandićev vozač i Kralj Adventa ne idu u zatvor: Nagodili se s USKOK-om Slika nije dostupna Dan hrvatskih mučenika 'Mučenici su svi oni koji su bili proganjani zbog vjere'

Svečanu misu, u kojoj je sudjelovalo oko 4000 hodočasnika, predvodio je ličko-senjski biskup Mile Bogović, koji je naglasio kako reljef, uz umjetničku, ima i veliku vjerničku i domoljubnu vrijednost, podsjetivši okupljene hodočasnike na povijest kraja, u kojem je biskupije osnovana prije 730 godina, da bi, kako je kazao, na Krbavskom polju 1493. to hrvatsko zemljopisno središte bilo teško ranjeno. "Krbava i cijela Lika bile su 160 godina pod Turcima, a nakon oslobođenja na ovim prostorima nisu više bili samo katolici nego i pravoslavci", kazao je Bogović.

Podsjetio je da su 1942. preostali Hrvati katolici morali su napustiti Udbinu, u kojoj im je crkva srušena, groblje devastirano, kuće uništene, a zemlja oduzeta. "Zavladao je drugi zakon koji nije poštedio ni pravoslavnu crkvu na Udbini", naglasio je Bogović.

Govoreći o stradanjima u II. Svjetskom ratu i poraću, biskup Bogović je istaknuo primjer kardinala Stepinca. "Iako ni mi, kao ni drugi narodi, ne možemo reći da se nemamo zašto kajati u svojoj prošlosti, s ponosom možemo reći da je velikana dobrote i žrtvovanja za druge bilo veliko mnoštvo u našoj povijesti, a naša crkvena i svjetovna povijest sustavno su prljane", ustvrdio je Bogović.

Ocijenio je kako hrvatsku prošlost i velikane "još i danas prekrivaju mnoge i debele naslage laži, tako da i najdobronamjerniji ne mogu vidjeti njezinu pravu sliku". "Žalosno je da nam se isti oni koji su proizvodili te laži i danas nameću kao učitelji i za tu svoju školu dobivaju i prostore i novce, te je u takvim okvirima nastala je i rasla ideja Crkve hrvatskih mučenika", rekao je Bogović te poručio kako projekt crkve na Udbini "nije izrastao na kultu puške, laži i nasilja, koji i danas neki uporno održavaju, nego kultu križa i čašćenja onih koji su pretrpjeli nasilje raznih pušaka i nasilnika".

Još jednom je predložio da na Krbavskom polju bude "svehrvatski grob", za sve žrtve čiji se identitet kod iskapanja ne prepozna. "Uz Crkva hrvatskih mučenika i uz Memorijalni park time bi ovaj udbinski prostor dobio još veće značenje i doista bi ga trebalo proglasiti mjestom posebnoga pijeteta", uvjeren je Bogović.

Misi su nazočili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić i drugi biskupi, izaslanica Predsjednice RH Bruna Esih, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ličko-senjski župan Milan Kolić, predstavnici vojske i policije, lokalnih vlasti i drugi uglednici

Biskup Bogović posebno je zahvalio fra Miljenku Stojiću, koji u Mostarskoj biskupiji vodi za popis žrtava i za kanonizaciju mučenika svoje provincije, a zahvaljujući kojemu je, podsjeća, već je formirano "groblje mira" za žrtve hercegovačkih stratišta, na kojem će biti sahranjene kosti iz dosad obilježena 132 grobišta.

Vjernicima se obratio i autor reljefa "Slava hrvatskih mučenika" Kuzma Kovačić, koji je pojasnio kako njegov rad predstavlja gotovo tisućljetnu povezanost katoličke vjere i hrvatske povijesti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene