Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nam je članstvo donijelo

Europa slavi svoj dan, no imaju li i Hrvati razloga za slavlje? Podaci nisu ohrabrujući, na začelju smo mnogih ljestvica

Aktualno Galerija Dan Europe: Što nam je donijela EU? - 2 Dan Europe: Što nam je donijela EU? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dan Europe: Što nam je donijela EU? - 3 Dan Europe: Što nam je donijela EU? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dan Europe: Što nam je donijela EU? - 4 Dan Europe: Što nam je donijela EU? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dan Europe: Što nam je donijela EU? - 5 Dan Europe: Što nam je donijela EU? - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Dan Europe: Što nam je donijela EU? - 6 Galerija 1/8 >>
Diljem Europe - svečano i veselo. Osim slavlja zbog popuštanja mjera, stari kontinent slavi rođendan Europske unije i 70 godina savezništva. Središnja proslava Dana Europe održana je u Strasbourgu. Hrvatska je najmlađa članica, a mi smo istražili vide li Hrvati koristi od članstva.

U Europskom parlamentu je danas bilo svečano. Nakon 70 godina iza sebe, Europska unija raspravlja o smjeru kretanja u budućnosti.

''Moramo slušati sve glasove, bili oni kritični ili laskavi i moramo osigurati da svi slijedimo što god je dogovoreno'', poručila je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Hrvatska je najmlađa članica, no osjećaju li građani danas benefite EU-a?

''Pa ništa previše posebno dobro, ajmo reći, a nije ni loše, ali ništa da bi sad mogli reći – wow'', komentira Mihael.

Među onima koji su uspjeli sa poticajima Europske unije kroz fondove je i Marin, koji danas svoje edukativne robote prodaje diljem svijeta.

''Mi smo imali proizvod imali na razini prototipa koji smo testirali sa ranijim korisnicima i tržištem i zapravo nam je trebalo financiranje da proizvod možemo dovršiti da ga plasiramo na inozemno tržište'', izjavio je Marin Trošelj, poduzetnik.

Članstvo nam je financiralo i državne infrastrukturne projekte, omogućilo lakša putovanja, ali i lakše zapošljavanje u zemljama članicama. Ideja je vidjeti, naučiti i vratiti se, no mnogi su to iskoristili za trajni odlazak.

''Iako sam ovdje stranac, moj rad se jako cijeni. Kako je vrijeme prolazilo tako sam ovdje osnovao svoju obitelj tako da se prolongirao moj eventualni povratak ili do mirovine ili do poboljšanja ekonomske i društvene klime na ovdašnju razinu pa što bude prije'', rekao je Dean Sandić iz Švedske.

Zadovoljstvo životom u Hrvatskoj ispod je europskog prosjeka, kraće živimo zdravi, a kaskamo i s plaćama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija nije postupala U Vukovaru mladići odjeveni u crno držali transparent "Koljači su tabu tema, Hrvate se u zatvor za uzvike sprema"

Pročitajte i ovo Sportski praznici mladih: Poticanje aktivnosti - 2 Sportski praznici Razgibavanje od glave do pete: Kako natjerati klince da dignu glave od računala

Godišnji dohodak za oženjeni par s dvoje djece u zemljama članicama strahovito varira. Dok je prosjek Unije nešto manji od 50 tisuća eura, u Hrvatskoj godišnji dohodak iznosi manje od 20 tisuća, a u najbogatijem Luksemburgu - gotovo 90 tisuća eura. Lošije od nas su samo Mađarska, Latvija, Litva, Bugarska i Rumunjska.

Vlada svjesna problema, mlade planira vratiti strukturnim reformama Planom oporavka i otpornosti.

''Hrvatska se izborila za više od 24 milijarde eura u narednom desetljeću, koje su generacijska prilika za brži gospodarski oporavak i razvoj naše zemlje nakon krize'', otkrio je premijer Andrej Plenković.

Prilika je to i da Hrvatska u Uniji, koja je prva poljoprivredna i turistička destinacija te druga gospodarska sila na svijetu, ne bude uglavnom na začelju Eurostatovih izvješća.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene