Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladajući i sindikati

U petak konačna odluka: Ili potpisivanje ili otkazivanje kolektivnih ugovora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vladi su nakon nekoliko sati završeni pregovori Vlade i Sindikata javnih službi o temeljnom kolektivnom ugovoru. Sada se čeka petak.

Tijekom pregovora o kolektivnom ugovoru u Vladi, kako su nam rekli oni koji su na njima sudjelovali, nastao je kaos. Naime, Vilim Ribić htio je prekinuti pregovore i odustati od svega, a uz njega su stali Anica Prašnjak, Zvonimir Laktošić i Branimir Mihalinec. No, nasuprot ova četiri sindikalista stalo je drugih četiri koji su za potpisivanje dogovora s Vladom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SU Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima" Slika nije dostupna treći krug Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima"

Nakon ovih nesuglasica Vladin pregovarački odbor se povukao na konzultacije.

Ukoliko sindikati ne potpišu novu verziju kolektivnog ugovora dolazi do njegovog raskida. Također, ukoliko sindikati uz Ribića ne potpišu kolektivni ugovor oni će bez njega i ostati, dok će kolektivni ugovor ostati onom dijelu sindikata koji pristaju na nove uvjete. Dogodi li se da nitko od sindikata ne potpiše ugovor provest će se postupak arbitraže, to jest, mirenja.

Odluka u petak

No sve će se znati u petak kada će biti ili potpisivanje ili otkazivanje kolektivnih ugovora.

Na ulazu u Banske dvore ministar Mirando Mrsić kratko je rekao kako se nada da će postići dogovor sa sindikatima. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek rekla je kako je spremna potpisati ako je ponuda ostala kakva je bila.

>> Srijeda je 'Dan D' za dogovor oko sudbine kolektivnog ugovora

Vilim Ribić rekao je kako njega svi gledaju kao državnog neprijatelja broj jedan. Istaknuo je kako se on sa svima dogovorio, i sa Sanaderom i sa Kosor, ali da se jedino s ovom Vladom ne može dogovoriti.

Podsjetimo, iako je većina sindikata pristala na ukidanje božićnica i drugih naknada, Matica hrvatskih sindikata i Vilim Ribić nikako ne prihvaćaju prijedlog. Budući da četvrtina zaposlenih u državnim službama vara državu na prijevozu, država ga je htjela ukinuti svima. Sindikati su ipak izborili, da se ukine samo onima kojima ne treba.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene