Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna statistika

SMRT NA PROMETNICAMA: U Hrvatskoj poginulo čak 62 osobe više nego godinu ranije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči Prvog europskog dana bez poginulih u prometu koji se obilježava 21. rujna hrvatski Državni zavod za statistiku objavio je da su u 2015. na hrvatskim prometnicama poginule čak 62 osobe više nego godinu ranije.

Prošle su godine u prometnim nesrećama poginule 432 osobe, što je čak 62 osobe više nego 2014., a udio poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na ukupno umrle osobe u 2015. iznosio je, prema podacima DZS-a, 0,8 posto. U 2015. u prometnim nesrećama poginulo je 78,2 posto muških i 21,8 posto ženskih osoba.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Ostani živ i spasi druge - 3 "OSTANI ŽIV I SPASI ŽIVOTE" Je li slika na cesti odraz našeg društva? "To su najčešće oni bogati i bahati, koji lako plaćaju kazne. I oni koji su na rubu društva"

Najviše osoba poginulo je u nesrećama u prijevoznom sredstvu (67,6 posto), a na drugom su mjestu poginuli pješaci (17,4 posto). U nesrećama u prijevoznom sredstvu najviše poginulih osoba bilo je u kolovozu, i to 12,7 posto od ukupno poginulih osoba u prijevoznom sredstvu u 2015., a najmanje u veljači (3,1 posto).

Najveći broj poginulih pješaka bio je u listopadu. Udio poginulih pješaka u tome mjesecu bio je 14,7 posto od ukupno poginulih pješaka u 2015., dok je najmanji bio u svibnju (4 posto).

U prometnim nesrećama 2015. najviše osoba poginulo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (46), zatim u Osječko-baranjskoj županiji (42), a najmanji broj poginulih u prometu zabilježen je u Požeško-slavonskoj županiji (7).

Europska mreža prometnih policija - TISPOL je u suradnji s Europskom komisijom, političarima, nositeljima strategija i partnerima u području sigurnosti cestovnog prometa iz cijele Europe odabrala 21. rujna za početak projekta Edward, čiji je cilj dan bez poginulih u prometu na europskim cestama.

"Zajedničkim se trudom značajno može pridonijeti daljnjem smanjenju smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometnim nesrećama, kao i nastojanju da takvo stanje bude konstanta, jer, svaki bi dan trebao biti Edward dan", poručuje TISPOL. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene