450881
450881
450881
450881
450881

SMRT NA PROMETNICAMA: U Hrvatskoj poginulo čak 62 osobe više nego godinu ranije

  • , 21.09.2016., 09:38
  • Autor:
  • komentara

Uoči Prvog europskog dana bez poginulih u prometu koji se obilježava 21. rujna hrvatski Državni zavod za statistiku objavio je da su u 2015. na hrvatskim prometnicama poginule čak 62 osobe više nego godinu ranije.

 
 
 
 
Prvi europski dan bez poginulih u prometu (Video: Dnevnik Nove TV)
Prvi europski dan bez poginulih u prometu (Video: Dnevnik Nove TV)

Prošle su godine u prometnim nesrećama poginule 432 osobe, što je čak 62 osobe više nego 2014., a udio poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na ukupno umrle osobe u 2015. iznosio je, prema podacima DZS-a, 0,8 posto. U 2015. u prometnim nesrećama poginulo je 78,2 posto muških i 21,8 posto ženskih osoba.

Najviše osoba poginulo je u nesrećama u prijevoznom sredstvu (67,6 posto), a na drugom su mjestu poginuli pješaci (17,4 posto). U nesrećama u prijevoznom sredstvu najviše poginulih osoba bilo je u kolovozu, i to 12,7 posto od ukupno poginulih osoba u prijevoznom sredstvu u 2015., a najmanje u veljači (3,1 posto).

Najveći broj poginulih pješaka bio je u listopadu. Udio poginulih pješaka u tome mjesecu bio je 14,7 posto od ukupno poginulih pješaka u 2015., dok je najmanji bio u svibnju (4 posto).

U prometnim nesrećama 2015. najviše osoba poginulo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (46), zatim u Osječko-baranjskoj županiji (42), a najmanji broj poginulih u prometu zabilježen je u Požeško-slavonskoj županiji (7).

Europska mreža prometnih policija - TISPOL je u suradnji s Europskom komisijom, političarima, nositeljima strategija i partnerima u području sigurnosti cestovnog prometa iz cijele Europe odabrala 21. rujna za početak projekta Edward, čiji je cilj dan bez poginulih u prometu na europskim cestama.

"Zajedničkim se trudom značajno može pridonijeti daljnjem smanjenju smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometnim nesrećama, kao i nastojanju da takvo stanje bude konstanta, jer, svaki bi dan trebao biti Edward dan", poručuje TISPOL. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se