455811
455811
455811
455811
455811

TKO JE SLJEDEĆI? Damir Krstičević o tome je li i njegovo ime na optužnicama iz BiH

  • , 03.11.2016., 13:20
  • Autor:
  • komentara

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je izjavio da nema službenu potvrdu da je i njegovo ime na optužnicama iz BiH kojima se terete pripadnici HVO-a i HV-a.

 
 
 
 
Krstičević je rekao kako ne zna je li i on na optužnicama iz BiH, ali da o tome čita u novinama (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Krstičević je rekao kako ne zna je li i on na optužnicama iz BiH, ali da o tome čita u novinama (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Cijeli slučaj, koji je u središtu javnosti nakon uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, Damir Krstičević ocijenio je političkim procesom s ciljem destabilizacije Hrvatske.

Krstičević je u izjavi novinarima u Banskim dvorima rekao kako ne zna je li i on na optužnicama iz BiH, ali da o tome čita u novinama.

"Čitam o tome već 15 godina, a gdje je istina ne znam", rekao je te na upit novinara kazao kako od službenih institucija nije dobio nikakvu informaciju je li na optužnicama.

Novinari su ga pitali hoće li putovati u BiH, a on je odgovorio da je slobodan čovjek te da se osjeća slobodno.

Cijeli slučaj vidi kao politički proces s ciljem destabilizacije Hrvatske. "Jasno je da se radi o jednoj strategiji, jednom političkom procesu s ciljem da se destabilizira Hrvatska, da se nesigurnost unese u branitelje i taj proces dugo traje", rekao je.

Zadaća je države, dodao je, da na to odgovori nizom mjera. "Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije i preko naših saveznika moramo snažno zaštititi sigurnost svakog našeg čovjeka i moramo snažno zaštititi hrvatske nacionalne interese. Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem da Vlada i država mogu to učiniti", dodao je.

U tom kontekstu istaknuo je i važnost pokretanja postupka izrade strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti, o čemu je Vlada odluku donijela na današnjoj sjednici.

Povjerenstva, koja je tim povodom Vlada osnovala, a kojima je Krstičević na čelu, kazao je, radit će na tome da se stvori sustav nacionalne sigurnosti koji polazi od sigurnosti građana kao pojedinca.

Sva resorna ministarstva ozbiljno shvatila problem oko uhićenja u BiH

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je izjavio kako je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade sve ministre izvijestio što Vlada čini vezano uz uhićenje deset pripadnika HVO-a u Orašju, istaknuvši da su sva resorna ministarstva i tijela ozbiljno shvatila taj problem.

Nakon sjednice Vlade novinari su Medveda pitali i ima li informaciju da je u pripremi još neka optužnica, na što im je odgovorio da se u Vladi zasad bave pitanjem uhićenja deset osoba i svemu što je prethodilo uhićenju, zbog čega svako ministarstvo i organizacija postupaju vrlo odgovorno u okviru svojih nadležnosti.

"Kao nadležni ministar za hrvatske branitelje, itekako imam svoju ulogu i vrlo odgovorno ćemo odraditi svaki posao koji je u našoj nadležnosti", dodao je Medved.

Nije želio komentirati trebaju li primjerice hrvatski generali Ante Gotovina i Damir Krstičević biti u strahu da će biti uhićeni. "Imali ste priliku čuti predsjednika Vlade koji je jasno iznio stav i organizaciju vezano za taj predmet", kazao je Medved.

Dodao je da je razgovarao s hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te da će nastaviti razgovore. I ovaj puta hrvatski branitelji kao partneri i ministarstvo zajedno djeluju u cilju iznalaženja odgovarajućih mjera kako se ovo više ne bi dogodilo, odnosno kako bi odradili posao s ciljem omogućavanja pravne i socijalne sigurnosti hrvatskih branitelja, poručio je Medved. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se