Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg čak i na otocima

Dalmacija: Snijeg, nema škole, kaos u prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U noći s utorka na srijedu nekoliko centimetara snijega palo je u Splitu što je prvi puta nakon 2006. godine da su gradske ulice prekrivene snijegom, a zbog niske temperature stvara se i poledica te je otežen promet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje" Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi"

Jutros i noćas temperatura u Splitu bila je ispod ništice, a i tijekom dana neće puno porasti dok će iduće noći temperetura biti još niža pa će stanje u Splitu biti još gore jer će se zalediti snijeg koji se danas bude otopio, izjavio je dežurni sinoptičar Državnog hidrometereološkog zavoda Split Vlatko Vukičević.

I otoci pod snijegom

Osim u Splitu, snijeg je noćas padao i na srednjedalmatinskim otocima Braču, Šolti i Hvaru. Po Vukičevićevim riječima glavnina ovih oborina je ispadala tijekom noći s utorka na srijedu. 'Preko nas se upravo premiješta ciklona koja je donijela ovo oblačno vrijeme, kišu i snijeg i ona se polako premješta preko Jadrana na jugoistok. Iza ove ciklone jačat će greben anticiklone pa se tijekom današnjeg dana mogu očekivati samo mjestimična kiša i snijeg', objasnio je Vukičević.

>> Ne putujte ni u Dalmaciju, ni iz Dalmacije!

Veliko snježno nevrijeme praćeno jakom burom pogodilo je noćas i čitavo Zabiokovlje. Snijeg koji je padao gotovo cijelu noć prouzročio je velike poteškoće u odvijanju cestovnog prometa. Unatoč čišćenju od strane djelatnika Nadcestarije Imotski stanje u prvim jutarnjim satima i dalje je teško, zbog snijega koji još pada i zatrpava netom očišćene prometnice.

Padovi i ozljede

Visina snijega od čak četrdesetak centimetara, poteškoće stvara na području cijele Imotske krajine, gdje je obvezna zimska oprema. Najteža situacija je u brdskim selima Studenci i Aržano gdje na snježnim zapusima visina snijega prelazi metar i pol. Veliki broj sela u općini Zagvozd odsječena od ostatka svijeta, a ništa bolje stanje nije ni na području općine Šestanovac.

Zbog snježnog nevremena do daljnjega je odgođena nastava u osnovnoj školi u Šestanovac. 'Zbog otežanih uvjeta u odvijanju prometa, savjetujemo odgađanje planiranih putovanja u i iz svih mjesta Imotske krajine, jer unatoč čišćenju situacija je i dalje teška. Na cijelom području županije obvezna je zimska oprema', kazao je za voditelj Nadcestarije Imotski Ivica Šamanović. Diljem Dalmacije zabilježen je velik broj padova pa u bolničkim hitnim službama od ujutro bilježe povećan broj pacijenata zbog prijeloma, natuknuća i sličnih ozljeda. Hitna kirurška ambulanta splitskoga KBC-a danas je zbog pada na ledu primila 30 građana, od kojih deset s lomovima ručnog zgloba, izvijestio poslijepodne dr. Vedran Radonić.

Odgođena nastava u školama

Voditeljica Odsjeka za prosvjetu u Splitsko-dalmatinskoj županiji Nensi Ivanišević uputila je preporuku ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola na području županije da se zbog sniježnih padavina i otežanog prometa danas ne održava nastava. 'Danas se ne može održavati nastava jer prevelik broj autobusa ne vozi pa brojni učenici ne mogu doći na nastavu', rekla je Nensi Ivanišević. Dodala je kako se nastava može održati u onim mjestima gdje se za to eventualno steknu uvjeti, a procjenu o tome donijet će vodstva škola. U šibeniku i na području cijele županije nastava je trajala do 10 sati, a poslijepodnevna smjena je također otkazana. Isti režim uveden je i za srednje škole.

Zbog nevremena, do ponedjeljka, 23. veljače u osnovnim školama na šibenskome području neće biti nastave, odlučio je Aktiv ravnatelja osnovnih škola uz suglasnost Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Šibenika i gradonačelnice Nede Klarić, priopćila je danas šibenska Gradska uprava. 'U srednjim školama na području Šibensko-kninske županije, te u gradskim, općinskim i područnim osnovnim školama sutra neće biti nastave, a sutra će se odlučiti o tome hoće li se nastava održati u petak', rekla je pročelnica Županijskog ureda za prosvjetu Diana Ercegović.

'Po vremenskoj prognozi, do kraja tjedna noćne i jutarnje temperature zraka bit će sve niže, a očekuje se temperatura i do šest stupnjeva ispod ništice uz olujnu buru i poledicu', navodi se u priopćenju. Propuštena nastava će se nadoknaditi subotom tijekom travnja i svibnja, dodaje se u priopćenju. Kada je riječ o nastavi u zadarskim osnovnim i srednjim školama iz Ureda državne uprave za prosvjetu su savjetovali ravnateljima da sami odluče o organizaciji nastave te su ravnatelji za sada različito postupili. U nekim su osnovnim školama odgodili održavanje nastave, a u drugima se ona uz manja zakašnjenja i skraćivanje školskih sati ipak održava.


U Dubrovniku pao snijeg i prekinuo zračni promet

Na području grada i širemu dubrovačkom području danas je pao snijeg, koji i dalje pada, te zbog toga gradski autobusi kasne, a autobusi prema Cavtatu, Konavlima i Dubrovačkom Primorju niti ne voze. Na području Dubrovnika i Metkovića u posljednjih nekoliko sati dogodilo se nekoliko prometnih nesreća, doznaje se od dubrovačko-neretvanske Policijske uprave, koja upozorava vozače da se prilagode uvjetima na cesti.

Snijeg koji je danas pao prekinuo je i zračni promet jer je pista zatrpana s petnaestak centimetara snijega i leda, nastava u školama na dubrovačkom području teče normalno, osim u osnovnim školama 'Mokošica' i 'Orašac' gdje je zbog snijega nastava odgođena. Djelatnici poduzeća 'Dubrovnik ceste' stalno su na terenu i čiste prometnice te upozoravaju vozače da se prilagode zimskim uvjetima.

Policajac poginuo u sudaru s autobusom

Snijeg, led i bura u Dalmaciji uzeli su i prvu žrtvu - kod Posedarja je jučer u 21.50 na cesti D8 poginuo 38-godišnji policajac u osobnom vozilu, koji je podletio pod autobus, najvjerojatnije zbog zaleđene ceste. Vozač autobusa je lakše ozlijeđen. Očevid je dijelom obavljan jučer, no prekinut je zbog vremenskih prilika i nastavljen jutros. Cesta je zatvorena i vozi se obilazno kroz Posedarje.

'Pogibiju 38-godišnjaka još ne možemo povezati s vremenskim prilikama jer u vrijeme nesreće nije padao snijeg, nego kiša', rekla nam je Sonja Šimurina iz PU zadarske.

Zbog snijega i leda došlo je do poremećaja u opskrbi električnom energijom pa struje nema ili se njena opskrba odvija s prekidima u Podorljaku, Supljaku, Primoštenu Burnom, dijelu Pirovca, Putičanima, Stankovcima, na otoku Žirju i Jadrtovcu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene