Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprug član Uprave Ine

Dalić o insinuacijama oko sukoba interesa: ''Iznenađena sam tendencioznošću vašeg pitanja''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za gospodarstvo podržao je u ponedjeljak imenovanje ministra Gorana Marića za ministra državne imovine i potpredsjednice Vlade Martine Dalić za ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Dalić je u raspravi rekla da to što je njezin suprug član Uprave Ine, nju ni na koji način ne dovodi u sukob interesa.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Slika nije dostupna Nakon izjave novog šefa INA-e Martina Dalić: "Ako odluka o prekidu proizvodnje u Rafineriji Sisak postoji, treba je dodatno analizirati"

"Rekli ste da ćete se izuzeti od pitanja u radu Vlade koja se tiču Ine, a znamo i zbog čega. Može li se ministar gospodarstva izuzeti od pitanja u nadležnosti svog ministarstva, koja mogu biti od interesa jednog značajnog gospodarskog subjekta kao što je Ina ili ne", pitao je Joško Klisović, SDP-ov zastupnik, Martinu Dalić, čiji je suprug Niko član Uprave te naftne kompanije.

Dalić je Klisoviću uzvaratila kako je pogrešno konstatirao i citirao ono što je ona rekla. "Ja sam rekla, u slučaju da ikada hrvatska Vlada bude odlučivala o ičemu što se personalno tiče mene ili moga supruga, ili bilo koga iz moje obitelji, ja ću se izuzeti. A što se tiče obavljanja poslova vezanih uz djelokrug Minstarstva gospodarstva, ili odlučivanja o strategijama i poslovanju Ine, to ni na koji način nije u bilo kojem sukobu ili bilo kojem odnosu gdje bi javni intres mogao doći u sukob s mojim privatnim interesom, jer u tom dijelu nikakvog mog privatnog interesa nema", rekla je Dalić.

Naglasila je kako "postoji podudarnost javnih intresa", jer je njezina zadaća braniti javni interes i zastupati nacionalne interese. "A osobe koje sudjeluju u upravi Ine i koje je u određenom trenutku imenovala vlada, uključujući i onu Zorana Milanovića, također imaju zadaću braniti hrvatske interese u poslovanju Ine. Ti ljudi koji su danas članovi Uprave Ine imenovani su temeljem odluke koju je donijela Milanovićeva vlada i iznenađena sam tendencioznošću vašeg pitanja, jer to nije na čast vašem ugledu", poručila je Klisoviću.

Predložene kandidate Dalić i Marića predstavio je premijer Andrej Plenković.

"Slijedom prošlotjednih izmjena koje je Hrvatski sabor usvojio, Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, predložio bih iskazivanje povjerenja potpredsjednici Vlade Martini Dalić za obavljanje dužnosti ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta te Goranu Mariću za obavljanje dužnosti ministra državne imovine. Kada je riječ o dr. Dalić, riječ je o tehničkoj promjeni naziva njezinog ministarstva i portfelja da to bude isključivo gospodarstvo, poduzetništvo i obrt. Temeljem novog zakona, odlučili smo transformirati postojeći državni ured za upravljanje državnom imovinom i dignuti ga na razinu ministarstva, koje će se baviti državnom imovinom i njenim upravljanjem", pojasnio je Plenković.

Za Dalić i Marića je kazao i kako su iskusni kandidati. "Ako je negdje potrebna snaga i autoritet politike, onda je to svakako Ministarstvo državne imovine i sretna je činjenica da Hrvatska nakon 25 godina dobiva to ministarstvo", poručio je Marić.

Iako je za dvoje ministarskih kandidata imao samo riječi hvale, SDP-ov Saša Đujić poručio je da će u glasovanju SDP biti suzdržan zato što se "već kod formiranja Vlade trebalo znati kako će ona izgledati, a ne da se u manje od mjesec dana od davanja povjerenja Vladi u Saboru ide u promjene".

Za Marića i Dalić je kazao kako su stručni i kompetentni ljudi, no Marića je pitao kako će postupiti glede odluke prošle vlade kojom su neka trgovačka društva u vlasništvu države proglašena da nisu više od posebnog interesa, a ta je vlada donijela i odluku o prodaji Končara, čemu se Marić protivio.

"Istina da je prethodna vlada skinula nekoliko poduzeća s popisa strateških poduzeća i poduzeća koja su od strateškog interesa RH. Istina je da sam se ja javno usprotivio načinu prodaje Končara, ali nisam protiv privatizacije. Mislim da u odabiru metodologije i procedura trebamo mijenjati navike i u pitanju kakav je bio slučaj Končara. Sustavno ćemo razmotriti popis svih poduzeća i pripremiti popis trgovačkih društava od posebnog interesa. Uključit ćemo svako poduzeće koje je od posebnog interesa", najavio je Marić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene