Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedok Gordan Radin

'Da je postojao plan za protjerivanje Srba znao bi za njega’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na haaškom suđenju trojici hrvatskih generala optuženih za ratni zločin u ‘Oluji’ bivši je pročelnik kabineta prvog hrvatskog predsjednika svjedočio u korist obrane o ulozi generala Ivana Čermaka.

Gordan Radin, koji je bio pročelnik kabineta predsjednika Franje Tuđmana, odgovarao je na pitanja tužiteljstva o tome koje su bile dužnosti generala Ivana Čermaka kao zapovjednika kninskoga zbornoga mjesta. Po Radinovim riječima, Čermak je poslan u Knin kao vojnik sa zadaćom da uspostavi normalan civilni život što je prije moguće i da surađuje s civilnim vlastima u tome procesu. Čermak nije imao ovlasti da zapovijeda civilnom policijom, njegovo imenovanje nije bilo te vrste da bi mu te ovlasti dalo, rekao je Radin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Kosor o inicijativama Vlade 'Još se nisam sastala s odvjetnicima Gotovine i Markača'

Na pitanje odvjetnika generala Ante Gotovine Gregoryja Kehoea je li Tuđman bio zabrinut da će međunarodna zajednica kritizirati Hrvatsku zbog zločina u krajini nakon ‘Oluje’, svjedok obrane generala Čermaka rekao je da je, po njegovim saznanjima, ‘Tuđman bio zabrinut i nakon svakog takva susreta (s predstavnicima međunarodne zajednice) ili ocjene bio je i razljućen’. Tužitelj je pitao i je li Tuđman ‘želio da se prestane s tim zločinima’, svjedok je rekao da jest, da je ‘bio iritiran takvim događajima’.

>> 'VP-om je u Oluji zapovijedao Laušić, a ne Gotovina i Čermak'

‘Da je postojao plan za protjerivanje Srba, rekao je svjedok, ‘ja bih za njega znao’. Tuđman je poslao u Knin Čermaka kao djelatnu vojnu osobu, jer je ‘htio osobu u uniformi, da omogući što bržu uspostavu normalnoga civilnog života, osigura struju, vodu, opskrbu i ostalo što normalan civilni život podrazumijeva’. ‘Osobu u uniformi, moja je pretpostavka, htio je jer je znao stanje na terenu, a netko s visokim vojnim činom u uniformi lakše će rješavati te zadaće. Zato je uniforma bila važna’, rekao je svjedok. Na pitanje je li dužnost zapovjednika zbornog mjesta i vojna dužnost, rekao je da jest.

Tužitelj je htio znati je li Čermak po imenovanju imao dvostruku ulogu te se uz to što je bio zapovjednik zbornoga mjesta morao baviti i međunarodnim organizacijama, uključivo i UN, svjedok je rekao: ‘Nisam shvatio da bi dominantna zadaća bila komunikacija s međunarodnim organizacijama, nego da će Čermak kao spretna poslovna osoba biti u stanju osigurati normalne uvjete za život u tom gradu’. Po mišljenju svjedoka, Čermak možda i ne bi bio prava osoba za kontakte s međunarodnom zajednicom.

‘Ne znam zna li Čermak strane jezike, ali da je Franjo Tuđman to imao u vidu, poslao bi nekog s diplomatskim iskustvom i znanjem stranih jezika’, rekao je svjedok obrane generala Čermaka. Svjedok smatra da održavanje reda u gradu nije izravna dužnost zapovjednika zbornoga mjesta. ‘Nisam shvatio da bi on zamijenio redovit ustroj državne vlasti i funkcioniranje tijela državne uprave koja su osnovana i normalno obavljaju svoje poslove. Ustroj vlade je postojao, imenovanjem Čermaka nije ni na koji način suspendiran. Čermak nije ‘imao ni resurse za to’, rekao je. ‘Njegovo imenovanje za zapovjednika zbornog mjesta nije ga moglo legitimirati ni prema tijelima policije, ni prema bilo komu drugomu’, ustvrdio je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene