Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši dužnosnik MORH-a Pero Kovačević:

'VP-om je u Oluji zapovijedao Laušić, a ne Gotovina i Čermak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši visoki dužnosnik hrvatskog Ministarstva obrane Pero Kovačević ustrajao je danas, na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom, da Vojnom policijom u Oluji nisu zapovijedali optuženi generali, nego Uprava VP-a na čelu s ratnim načelnikom Matom Laušićem.

Haaški tužitelji tvrde da su generali Ante Gotovina i Ivan Čermak imali sve potrebne ovlasti nad VP-om kako bi spriječili hrvatske vojnike da čine kaznena djela ili kaznili počinitelje, dok obrane optuženih dokazuju da je takve ovlasti imala Uprava VP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haag Puhovski ne zna da je Vjeran Grković Drago Pilsel Slika nije dostupna Mišetić nastavlja seciranje iskaza Laušić potvrdio da Gotovinu nije upozorio na zločine njegovih vojnika

'Znate li za tezu optužnice da je VP na području Knina bila podređena Čermaku, a na području Zbornog područja Split Gotovini', upitao je Kovačevića tužitelj Edward Russo. 'To je netočno i za Čermaka i za Gotovinu', ustvrdio je Kovačević, stručni svjedok Čermakove obrane, dodajući da je VP bila izdvojena iz hrvatskih Oružanih snaga i pridružena Ministarstvu obrane. Kovačević je ocijenio da je Laušićeva zapovjed od 5. kolovoza 1995., kojom jedinice VP-a podređuje zapovjednicima HV-a na terenu, neprecizna i nepotpuna, jer u njoj nije naveo koje jedinice podređuje, kojim zapovjednicima i s kojim zadacima, što je trebao učiniti da bi zapovijed bila pravno učinkovita. Dodao je da Laušić očito ne razumije podzakonske propise i da je u svome svjedočenju u siječnju, kada je potvrdio tezu tužiteljstva, 'branio nešto što pravno ne stoji'. 'On jedno govori, a u pravilima je nešto sasvim drugo. Iz ovoga bi proisteklo da on nije imao ništa s VP-om, da je sve dao zapovjednicima Zbornog područja, a to nije tako', rekao je svjedok.

Suočen s nekim Čermakovim zapovijedima VP-u u Kninu, Kovačević je rekao da sam Čermak nije razumio ovlasti koje je imao kao zapovjednik Zbornog mjesta Knin, a sličan dojam imao je i ratni načelnik Glavnog stožera HV-a general Zvonimir Červenko. 'To je bilo i razumljivo jer je Čermak bio pričuvni general, a u međuvremenu se u vojsci puno toga promijenilo', rekao je Kovačević. Tužitelj Russo pokušao je dovesti u pitanje nepristranost Kovačevića koji je za Čermakovu obranu izradio stručno izvješće o hrvatskom vojnom zakonodavstvu. Suočio ga je s njegovim izjavama iz 2007. kada je kao dužnosnik HSP-a tražio raspisivanje referenduma o suradnji Hrvatske s ICTY-em, kao i izjavama u kojima kritizira rad haaškog tužiteljstva. 'To su političke izjave i stavovi moje bivše stranke koje sam davao kao saborski zastupnik i one nemaju veze s izvješćem koje sam izradio stručno i profesionalno', rekao je Kovačević. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene