Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izjave o slanju vojske

'Da je diplomatski zbor čuo Mesića, zabrinuto bi podigao obrve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analitičari kažu kako Mesić nije uputio prijetnju nego ozbiljnu poruku i Dodiku i Beogradu.

Tonino Picula, bivši ministar vanjskih poslova i SDP-ov saborski zastupnik osvrnuo se na izjavu Stjepana Mesića koji je u neformalnom druženju s novinarima rekao kako bi on, ukoliko bi bio predsjednik države u trenutku kada bi Dodik raspisao referendum o odcjepljenju RS od BiH, poslao vojsku i tako prekinuo koridor u bosanskoj Posavini. Picula drži kao je Stjepan Mesić namjerno izabrao neformalno druženje kako bi pred sam kraj svojeg predsjedničkog mandata poslao ozbiljnu poruku o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'To se ne bi moglo dogoditi u Banja LUci' Prolaznik isprovocirao Dodika, RS je nazvao genocidnom Slika nije dostupna BiH mediji: Dodik u Zagrebu promovirao RS, Mesić odlučno odgovorio

'Stjepan Mesić sigurno nije imao namjeru destabilizacije regije, ali je izrazio zabrinutost zbog lošeg odnosa s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske. Prema njemu s Mesićeve strane postoji određeni animozitet i u njemu se razočarao i kao čovjek i kao političar', rekao je za Dnevnik.hr Tonino Picula i dodao kako Mesić ipak malo nespretno izrazio svoj stav.

U neformalnim razgovorima šalje ozbiljne poruke

'Da su ga čuli predstavnici diplomatskog zbora, mislim da bi s razlogom zabrinuto podigli obje obrve. Ali mislim da on takav način izražavanja ni ne bi upotrijebio da je situacija bila ozbiljnija od neformalnog ćaskanja s novinarima. No, on i u opuštenoj formi šalje ozbiljne poruke, ovog puta o Dodiku koji ugrožava stabilnost cijele regije. Mislim da u Mesićevoj izjavi ima i jedna skrivena poruka, a to je ona upućena Beogradu', kaže Picula i objašnjava kako je Mesić pred kraj svojeg predsjedničkog mandata zaoštrio odnose sa Srbijom posjetom Kosova.

'Republika Hrvatska i Srbija trebaju zajedno djelovati na realizaciji Daytonskog sporazuma', tvrdi Vlatko Cvrtila 'Odnosi s Banja Lukom su izrazito loši i Mesić je svojom porukom vjerojatno želio upozoriti na stvari koje se u budućnosti mogu dogoditi', rekao je Picula.  Na upit što bi se dogodilo da Hrvatska pošalje vojsku kada Dodik raspiše referendum o odcjepljenju Republike Srpske, Picula nije želio špekulirati. 'Neka se u tišini kabineta rješavaju takve stvari, mislim da je svima na ovim područjima dosta ratnih zbivanja. Politika treba rješavati probleme da vojna solucija uopće ne postane opcija', rekao je Picula.  

Da je Stjepan Mesić izjavom o slanju vojske mislio samo naglasiti važnost situacije, misli Vlatko Cvrtila, dekan Fakulteta političkih znanosti i stručnjak za nacionalnu sigurnost. 'Mesić je želio dati do znanja da bi odcjepljenje Republike Srpske od BiH bio neprihvatljiv čin za Bosnu i Hercegovinu, ali i za cijelu regiju i to bi značilo mijenjanje Daytonskog sporazuma, kojem su Hrvatska i Srbija jamci', tvrdi Vlatko Cvrtila.  Dodaje kako nikome u regiji ne pada na pamet pomicanje vojske, pa tako ni Mesiću to ne bi bila opcija, on je samo želio upozoriti na ozbiljnost situacije.

'Stjepan Mesić istaknuo je važnost da Bosna i Hercegovina ostane u svojim okvirima i da funkcionira kao država sa svim svojim institucijama', navodi Cvrtila. Ističe da Mesićeva poruka definitivno nije prijetnja već poruka da Hrvatska i Srbija trebaju nastaviti djelovati kao stabilizatori Daytona i reagirati kada se pojave samoinicijativni prijedlozi pojedinaca koji destabiliziraju sporazum.  Vlatko Cvrtila dodaje kako Bosnu i Hercegovinu moramo shvaćati kao jedinstvenu zemlju, u političkom i gospodarskom smislu i djelovati prema njezinom učvršćivanju na međunarodnom prostoru.

Mi sami ne možemo donositi odluke

Politički analitičar Damir Grubiša drži kako je izjava predsjednika na odlasku samo verbalna reakcija koja ne sadrži prijetnju. 'Ukoliko dođe do slučaja da Dodik raspisuje referendum za odcjepljenje RS od BiH, tada bi reagirale u prvom redu Europska unija i SAD koje su garantiraju provedbe sporazuma, mi kao zemlja potpisnica djelujemo u dogovoru s njima i ne može sami donositi odluke', tvrdi Grubiša.

>> Mesić bi poslao vojsku ako RS raspiše referendum

Dodaje kako je siguran da Stjepan Mesić zna da Hrvatska u takvim situacijma ne može samostalno istupati već se mora usklađivati, pa gledano kroz tu prizmu njegovu izjavu treba promatrati samo kao spontanu reakciju. 'No, osuda nečijeg politčkog ponašanja je naše pravo, to možemo samostalno raditi, no za sve drugo se moramo usklađivati', dodao je Grubiša.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene