Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasali proračun

ČUDO U METKOVIĆU: Uz redovne obveze vratili 6,5 milijuna kuna duga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstvo grada Metkovića održalo je tiskovnu konferenciju na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, na kojoj su izglasali Proračun za 2014. i na kojoj su upoznali javnost i građane Metkovića detaljnije s učincima radikalnih rezova i sređivanja stanja u gradskim financijama.

Konferencija je održana u 10 sati, povodom sedam mjeseci od preuzimanja vlasti u Metkoviću i kako bi se javnost upoznala za učincima radikalnih rezova, koje je poduzela nova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Božom Petrovom.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Oglasio se i Grmoja Penava poručio Plenkoviću: ''Pozivam te na dvoboj kao muškarac muškarca'' Slika nije dostupna Nakon izborne noći Most izgubio svoju utvrdu, nema nijednog župana, ali uporno odbija priznati poraz

Tiskovnu je otvorio zamjenik gradonačelnika Metkovića Nikola Grmoja koji je prisutne podsjetio da dug grada iznosi 17,6 milijuna kn, što je gotovo cijeli godišnji prihod Grada, a do kojeg su došli nakon skoro tri mjeseca snimanja stanja koja je toliko potrajalo zbog općeg kaosa u gradskim financijama.

Gradonačelnik Metkovića sebi i suradnicima srezao plaće na 'minimalac'

Zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur izjavila je da su u samo prvih sedam mjeseci, otkada je Most pobijedio na izborima, dug Grada smanjili za puno više od 3 milijuna kuna. Naime, Grad Metković je u proteklom razdoblju podmirio nevjerojatnih 6.462.310,60 kn duga, a to iznosi 35 posto realnih godišnjih prihoda Grada Metkovića.

Bez dizanja kredita

Uz vraćanje duga redovito su plaćane sve obveze Grada, koje dosada nisu redovno isplaćivane poput plaća, obaveza prema Crvenom Križu, JVP-u itd. Uz redovito podmirivanje tekućih obveza Grad je svaki mjesec vraćao skoro po milijun kuna zatečenog duga.

"Važno je istaknuti da smo opisane obveze platili, a da Grad nije digao nikakav kredit, kako su to zlonamjerno pisali neki mediji", istaknula je Ujdur.

Taj čudesan pothavt pošao im je za rukom jer su na minimalac smanjene plaće cijeloj Gradskoj upravi i ustanovama, tako da, primjerice, gradonačelnik ima placu 3.600 kn, zamjenici gradonačelnika volontiraju, a vijećničke naknade iznose samo jednu kunu. Isto tako, ukinute su naknade nadzornim odborima i upravnim vijećima. Troškovi reprezentacije smanjeni su za 10 puta, putni troškovi za 8 puta.

Bez konopca oko vrata

U prvoj polovici 2013. godine, dakle, prije primopredaje vlasti, probijen cijeli proračun za sport, kulturu i udruge pa Grad u te svrhe nije trošio ni lipe. "Bez obzira na to, volontiranjem brojnih Metkovaca i njihovim angažmanom, Metković odavno nije bio bogatiji ljetnim i prosinačkim manifestacijama, a sport je u nekoliko grana postigao puno bolje uspjehe nego prethodnih godina", zaključila je Ujdur.

"Naglasak ćemo staviti na projekte do kojih možemo doći bez konopaca oko vrata i s mogućim ovrhama, kakva je situacija bila prvih mjesec dana, kada su nam "jako zahvalni" dobavljači iz vremena bivše garniture dostavljali ovrhe. Pred nama je još uvijek više nego težak posao kako bismo pridignuli grad koji nam je ostavljen na koljenima", rekao je gradonačelnik Petrov.

U samo ovih prvih sedam mjeseci Grad Metković se aplicirao na četiri europska projekta uz dodatno aplikacije gradskih poduzeća prema EU fondovima. Osim aplikacija prema EU fondovima, Grad Metković je aplicirao za projekt digitalizacije kina na razini Ministarstva kulture RH.

"Isto tako nadamo se da će ministarstvo financija prepoznati odgovorno ponašanje nove Gradske uprave i otpisati dio dugova koji se mogu otpisati (poput PDV-a za rekonstrukciju trga i parka koji sad već iznosi 2,8 milijuna kn), kada se to već činilo i mnogim neodgovornim gubitašima. Svjesni smo da je Grad Metković sam kriv za nastale dugove, ali nisu svi Metkovci krivi za zatečeno stanje. Ako Država ne pomogne, svi ćemo, ni krivi ni dužni, ispaštati", zaključio je Petrov.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene