Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska nakon dvije godine

CROBAROMETAR Vladi se sve manje vjeruje: Milanoviću i Karamarku najlošiji osobni rejting

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović i njegova Vlada prosinac i dvije godine na vlasti završavaju s najlošijim rejtingom i potporom Vladi. Donosi to CROBAROMETAR koji provodi agencija IPSOS PULS, a objavljuje DNEVNIK NOVE TV.

Zoran Milanović u mjesec dana bilježi pad osobne potpore. Trenutačno 33 posto birača ima pozitivno mišljenje o njemu, a 2/3 ima negativno mišljenje. To je najlošija potpora koju ima od dolaska na vlast.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem"

Tomislav Karamarko je isto u problemu. Trenutačno ga pozitivnim ocjenjuje 16 posto birača, što je drugi najlošiji rezultat u ovoj godini za čelnika oporbe.

Vlada dvije godine poslije: Linić dobitnik, a gubitnik je...

Predsjednik u izbornu godinu s lošijim rejtingom

Predsjednik Ivo Josipović pak godinu u kojoj traži još jedan mandat ulazi s padom potpore. Istina, podupire ga i dalje visokih 74 posto. I to je jedan od lošijih osobnih rejtinga ove godine. Razloge treba tražiti u padu potpore među biračima HDZ-a, kod neodlučnih birača, ali i birača ostalih stranaka.

Političari - gubitnici prosinca

Svi ostali nacionalni političari također su gubitnici. Ivan Grubišić je na 48 posto, isti rejting ima i Josip Leko te Dragutin Lesar. Vesna Pusić uživa potporu 42 posto birača, Ruža Tomašić 30 posto. Silvano Hrelja je na 23 posto, a Vladimir Šišljagić na 20 posto.

Vlada – sve manja potpora

Vladinu politiku ne podupire 69 posto birača, a podupire 24 posto, dok nema stav njih 6 posto. I to je veliki skok nepopularnosti u 30 dana ili još jasnije u godinu dana najlošiji rejting vladinih politika.

Smjer Hrvatske - loše i lošije

Očekivano i 74 posto birača misli da zemlja ide u lošem, a samo 18 posto da ide u dobrom smjeru. Ne zna njih 8 posto. I tu se bilježi veći rast pesimizma u mjesec dana, a sa 74 posto pesimističnih ovo je drugi najlošiji rezultat u 2013.

Tri institucije - školske ocjene loše

Sve tri institucije su lošije ocijenjene u prosincu u odnosu na mjesec prije. Predsjednik s 3,2 ili trojkom, Vlada s 2,1 ili dvojkom, a istom školskom ocjenom ocijenjen je i Hrvatski sabor ili 1,9.

Neodlučni – treća stranka

SDP drugu godinu na vlasti završava s 24 posto, blagim padom, ali u statističkoj pogrešci u odnosu na mjesec ranije. HDZ je i dalje s istim rejtingom 20 posto.

SDP u godinu dana, osim lipnja, ima stalne oscilacije rejtinga i uglavnom kada pada rejting toj stranci, raste broj neodlučnih. HDZ pak nikako da se u 2013. odmakne od 20-ak posto. Štoviše, mjesecima ima isti rejting.

Laburisti 2013. završavaju s 10 posto, HNS je na 4 posto, a istim rejtingom godinu završava i HDSSB. Pravaši Ruže Tomašić imaju 3,3, Ivan Grubišić je na 3,3, a HSS na 2,7 posto. Slijede BUZ na 2,5, HSLS i HSP imaju po 2,2 posto. IDS je na 1,5, a HSU na 1,2 posto. Ostale stranke imaju 2,6 posto, a neodlučnih je 16 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene