Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CROBAROMETAR

VIDEO ORaH sustigao SDP, HDZ stabilno prvi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ORaH je sustigao SDP na drugom mjestu. Od proljeća neprekidno raste, a SDP pada. Objavljuje to Dnevnik NoveTV u redovitom Crobarometru koji provodi IPSOS PULS na 968 ispitanika, u razdoblju od 1. do 15. rujna.

ORaH je sustigao SDP na drugom mjestu. Od proljeća neprekidno raste, a SDP pada. Objavljuje to Dnevnik Nove TV u redovitom Crobarometru koji provodi IPSOS PULS na 968 ispitanika, u razdoblju od 1. do 15. rujna.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV HDZ se oglasio o rezultatima Crobarometra: "Milanović se utopio u vlastitoj rijeci balkanštine i prostaštva" Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug''

Rujan su tako završili sa 17,9 posto. ORaH je u devet mjeseci postao politički najpoželjnija stranka. Time su pretekli SDP koji ima 17, 3 posto.

ORaH je u nekoliko mjeseci zabilježio nezapamćen rast na političkoj sceni. SDP prvi put, otkad se provodi Crobarometar, više nije ni prvi ni drugi, već treći izbor.

Iako je razlika između SDP-a i ORaH-a unutar 0,6 posto (a statistička pogreška istraživanja +/-3%), ovoliko približavanje te dvije stranke može biti prekretnica na političkoj sceni u korist ORaH-a.

HDZ je postojano prvi s 25,7 posto. Oni su već četvrti mjesec na gotovo istom rejtingu.

Mirela Holy: 'Ne želim biti premijerka u sljedećem mandatu'

Komadina: ORaH neće pobijediti SDP

MNOGO ''MALIH'' STRANAKA NA DVA, TRI POSTO

Daleko iza prve tri stranke je HSP dr. Ante Starčević s 3,7 posto, potom slijedi HDSSB s 2,9 posto, a Laburisti i Lista Ivana Grubišića imaju po 2,7 posto. IDS je na 2,4 posto, lista Milana Bandića je na 2,1 posto, HSU je na 2 posto, a HNS je mjesec završio na 1,7 posto. Isti postotak osvaja i Hrvatska Zora – 1,7 posto.

HSS je mjesec završio na 1,6 posto, a Blok umirovljenika na 1,3 posto. HSLS je na 0,9 posto, HSP na 0,9, Hrast na 0,8 posto. Čačićevi reformisti u rujnu su uživali potporu 0,8 posto građana. SDSS je na 0,4 posto, a Gabrićev nacionalni forum 0,1 posto. Za neku drugu stranku glasovalo bi 0,5 posto, a neodlučnih je 9,6 posto birača.

HDZ–OVA KOALICIJA POBIJEDILA BI NA IZBORIMA

HDZ-ova koalicija osam stranka pobijedila bi na izborima s osvojenih 31,7 posto potpore birača, a Kukuriku koalicija osvaja 21,9 posto potpore.

Koalicija ORaH-a bi, da su danas izbori, osvojio 19,9 posto potpore birača.

ALI ONI BI MOGLI ODLUČIVATI O NOVOJ VLADI

No još tri političke opcije mogle bi odlučivati o novoj Vladi. To je Savez za Hrvatsku s 5,2 posto, Laburisti s 4,2 posto te Bandićeva lista koja osvaja 3,9 posto.

Ostale koalicije ili liste kao Lista Ivana Grubišića, reformisti ili Kerumova stranka te SDSS i Nacionalni forum osvajaju svi zajedno 4,5 posto potpore. Za neku drugu stranku glasovalo bi 0,6 posto birača, a neodlučnih je 8,1 posto.

KOALICIJA ODRAĐUJE MANDAT DO KRAJA

Vladajuća će koalicija, smatra to 79 posto birača, odraditi mandat do kraja, a da će se raspasti misli to samo 14 posto birača. U opstanak vladajuće koalicije uvjereni su svi birači, pa i HDZ-ovi.

JOSIPOVIĆ VODI U PREDSJEDNIČKOJ UTRCI

Predsjednički izbori održat će se za manje od 100 dana, a Ivo Josipović može računati na 49 posto potpore, da se kojim slučajem danas bira predsjednik. HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dobila bi, da su danas izbori, 38 posto potpore birača. Milan Kujundžić, koji je najavio utrku, da su danas izbori dobio bi 3,1 posto. Neki drugi kandidati dobili bi 3,7 posto potpore, a neodlučnih je 6,1 posto birača.

Ako se uključe i sigurni i vjerojatni birači, Josipović dobiva 48,8 posto, a Grabar Kitarović 32,8 posto potpore birača. Kujundžić bi osvojio 3,9 posto birača, a ostali 4,8 posto. Neodlučnih je 9,7 posto birača.

Josipovićevih 49 posto je na korak do pobjede u prvom krugu, no to nikome još nije pošlo za rukom od 1997. i pobjede Franje Tuđmana.

Vjerojatnije je da ćemo u drugom krugu birati između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Među sigurnim biračima Josipović bi imao 51,5 posto, a Grabar Kitarović 41,7 posto. No borba će se voditi za 6,7 posto neodlučnih birača iz prvog kruga.

Ako se uključe sigurni i vjerojatni birači, onda Ivo Josipović osvaja 52,4, Kolinda Graba Kitarović 38,6 posto, a neodlučnih je 8,9 posto birača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene