Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konstruktor otpada

Crnogorska Vlada izgubila godinu dana oko autoceste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crna Gora je izgubila dragocjenu godinu dana u ostvarenju svog najvažnijeg projekta u novijoj povijesti.

Opća je to ocjena u današnjim analizama podgoričkih medija, dan nakon odluke vijeća za izgradnju autocesta koje je preporučilo vladi raskid koncesijskog ugovora s hrvatskim konzorcijem sa splitskim Konstruktorom na čelu, koji ju je trebao graditi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdio nagađanja 'Postoje izgledi da Konstruktor gradi autocestu u Crnoj Gori' Slika nije dostupna Još se ništa ne zna IGH: Nismo više član konzorcija

Hrvatski konzorcij nije uspio u osam mjeseci osigurati valjana bankovna jamstva za gradnju autoceste Bar-Boljare, zbog čega je 'posao stoljeća' za njih izgubljen. Iako se ne očekuje neki spektakularan obrat, konačnu će odluku crnogorska vlada donijeti na redovitoj sjednici u četvrtak. Čitav postupak gradnje autoceste vraća se, dakle, na početak, jer vladu čekaju pregovori s ostalim ponuđačima, prije svega s drugorangiranim grčko-izraelskim konzorcijem Aktor-HCH-om.

>> Kosor: Žao mi je što je Konstruktor izgubio posao

'Postoje i druge, izglednije opcije'

Iz te tvrtke poručuju da imaju dovoljno novca te da njegovo osiguranje neće biti problem, a u crnogorskoj vladi kažu da neće pristati na cijenu od 3,92 milijarde eura, koliko su na natječaju Grci ponudili za gradnju te autoceste. Ako pregovori potraju i s Aktorom, teško je vjerovati da će biti ispunjen rok po kojem bi radovi mogli početi u rano proljeće. Ministar prometa i pomorstva Andrija Lompar kazao je novinarima da odluku o prekidu pregovora s Konstruktorom nije 'rado donio', ali da bi se, po njegovoj ocjeni, 'ugrozila vjerodostojnost čitava projekta'. 'Cijenimo da nemamo više prava produžavati rok kad postoje i druge opcije koje nam se u ovom trenutku čine izvjesnije', kazao je Lompar. Crnogorska vlada je, kako je kazao resorni ministar, odlučna graditi autocestu, ali je još neizvjesno s kim i pod kojim uvjetima te kada će početi radovi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene