Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravilo po softveru

Crikvenica: Kompjuter izbrisao cijeli razred, što će biti s učenicima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U crikveničkoj srednjoj školi dr. Antuna Barca, kompjuterski program za upis u srednje škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta izbrisao je cijeli razred.

Crikvenička srednja škola trebala je oformiti jedan razred s trogodišnjim školovanjem u koji bi zajedno išli konobari, kuhari, automehaničari i vodoinstalateri. Za konobare je interes pokazao samo jedan učenik pa je u startu prekrižena mogućnost upisa za konobare. Za vodoinstalatere se prijavilo sedmero učenika, za automehaničare šest, a za kuhare osmero učenika, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Nasilje u školi, ilustracija Dobio otkaz Uhićen profesor koji se potukao s učenicima, dio djece ga brani: Fuchs tvrdi da je bio pijan Ilustracija Šokantna snimka Užas u zagrebačkoj školi: Profesor udarao učenika po glavi, slijedi mu otkaz

>> GOTOVI prvi e-upisi u srednje škole: 90 posto učenika upisalo prvi ili drugi izbor

Brisanje učenika dogodilo se nakon što se jedan učenik prebacio iz automehaničara u vodoinstalatere. Kompjuter je automatski izbrisao petero automehaničara, a time i cijeli razred jer više nema 20 potrebnih učenika. Time je zadovoljen uvjet da razred ima 20 učenika i da svaki program ima najmanje šest učenika. Upisani su u školu, nabavili su udžbenike, a dio učenika izvan Crikvenice u tom je gradu našao smještaj. Međutim, tjedan dana uoči početka nastave jedan se učenik prebacio iz automehaničara u vodoinstalatere.

Broj automehaničara pada na pet, kompjuter automatski briše pet učenika. Petero roditelja se SMS-om obavještava da prebace učenike iz automehaničara u neku drugu grupu. Dok dio roditelja traži rješenje, dio nije niti dobio SMS, istječe rok. Kompjuter automatski briše petero automehaničara, a time i cijeli razred jer više nema 20 potrebnih učenika.

Srednjoškolci su jučer ujutro došli na nastavu. Ali, umjesto nastave, sada čekaju rasplet slučaja. Škola traži rješenje, razgovara se s Ministarstvom iz kojeg poručuju da škola barata virtualnim učenicima koji ne postoje.

Ravnatelj škole Luka Kujundžić, svjestan je da je formalno sve u skladu s pravilima, no ne može se složiti da je softver važniji od djece. U školu dolaze roditelji i učenici i očekuju da će ministar Željko Jovanović u skladu sa svojim ovlastima dati zeleno svjetlo za razred.

Jovanović: 'Ravnatelj na vrijeme upoznat s tom situacijom'

Moramo imati sustav koji će odgovarati interesima, sposobnostima i mogućnostima učenika, ali istovremeno biti u skladu s potrebama hrvatskog društva, kazao je Jovanović odgovarajući na zahtjev novinara da pojasni pisanje medija da je u crikveničkoj srednjoj školi Dr. Antuna Barca kompjuterski program za upis 'prebrisao 25 djece'.

U Crikvenici je problem vezan uz nemogućnost ustrojbe razreda za koji se nije prijavio dovoljan broj učenika. Ravnatelj je na vrijeme upoznat s tom situacijom i njegova je dužnost bila osigurati učenicima da se upišu u one smjerove u kojima su razredi već bili formirani, kazao je Jovanović i dodao da novinarski tekst predstavlja dezinformaciju jer novinar nije pitao Ministarstvo koje spominje u tekstu.

Razgovarat ćemo s ravnateljem u Crikvenici i vidjeti zašto nije učinio ono što je morao kao ravnatelj učiniti. U ogromnoj većini škola, njih 99 posto, sve je učinjeno na vrijeme i u skladu s propisima, ustvrdio je Jovanović. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene