Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KANTE MOGU OPRATI SAMI

Stižu novi spremnici, ali ne svima: Iz zagrebačke Čistoće objasnili zašto vlasnici obiteljskih kuća ne dobivaju vrećice za biootpad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz zagrebačke Čistoće objasnili su da korisnici stambenih zgrada dobivaju vrećice za biootpad zbog higijenskih razloga, dok oni u obiteljskim kućama svoje spremnike mogu sami očistiti. Također, uskoro će stanari zgrada dobiti spremnike za plastični otpad te će se zamijeniti neugledni i dotrajali spremnici na zelenim otocima.

Vrećice za odvojeno prikupljanje otpadne plastične i metalne ambalaže dijele se dvaput godišnje, a sljedeća podjela, za polugodišnje razdoblje 2021. godine, započinje uskoro. Također, količina i volumen vrećica određuje se prema broju odvoza, ovisno o iskazanim potrebama građana.

Svi građani koji žive u obiteljskim kućama vrećice za odlaganje biootpada mogli su dobiti samo greškom. Naime, zbog sanitarno-higijenskih razloga smeđe biorazgradive vrećice dijele se samo korisnicima koji stanuju u stambenim zgradama, budući da oni dijele zajedničke spremnike.

''Građani koji imaju vlastiti spremnik i stanuju u obiteljskim kućama, mogu biootpad odlagati direktno u za to predviđeni spremnik, te ga nakon pražnjenja održavati'', govore iz zagrebačke Čistoće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apel Crvenog križa Znate li kako pravilno odlagati iskorištene zaštitne maske u otpad? ''Već su zamijećeni negativni učinci na okoliš''

Također, žuti spremnici za odlaganje otpadne plastične i metalne ambalaže, predviđeni za višestambene objekte, su u dolasku te bi uskoro trebala započeti podjela. Vijeća gradskih četvrti u dogovoru su s Holdingom oko izbora lokacija za postavljanje zelenih otoka i pojedinačnih spremnika reciklabilnog otpada na javnim površinama.

Svjesni su, kažu, da je dio postavljenih zelenih otoka zapravo postao divlji deponij zbog odlaganja raznog otpada pored spremnika. Da bi se poboljšala vizura grada, podružnica će uskoro započeti sa zamjenom postojećih dotrajalih spremnika u okviru zelenih otoka koji su subvencionirani putem EU fondova.

''Takve zelene otoke u dogovoru s predstavnicima mjesnih odbora uklanjamo ili premještamo na nove lokacije'', govore iz Čistoće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U raznim bojama Znate li o čemu je riječ? U Zagrebu se pojavili neobični likovi bez lica, netko ih crta na svim površinama

Rezultati recikliranja, naglašavaju, vrlo su zadovoljavajući. Sedam puta više biootpada i 80 posto više plastične ambalaže skupljeno je 2019. godine, nego li godinu prije. Također, trend je nastavljen i u prvoj polovici ove godine, kada se bilježi porast skupljenog biootpada za pet puta te plastične i metalne ambalaže za 1,5 puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, javljaju iz zagrebačkog Holdinga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene