Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar Branka Grčića

'Čini se da je ideja euroskepticizma ovog puta prevagnula'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgovarajući na pitanje o mogućem utjecaju gospodarske krize na slab odaziv birača na izborima za Europski parlament, potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je kako je ovaj put prevagnula ideja euroskepticizma.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je danas na konferenciji za novinare u Rijeci da je jedan dio biračkog tijela, zbog nesigurnosti o tome što je EU i što donosi, jučer ostao suzdržan te "se čini da je ideja euroskepticizma ovaj put prevagnula".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Grčić je to kazao odgovarajući na pitanje je li Vlada "pala na jučerašnjem testu izbora za EU parlament te je li gospodarska kriza utjecala na slab odaziv birača". Dodao je da je dijelom na rezultate utjecala i gospodarska situacija, da su u prošloj godini donesene brojne teške mjere te da stoga u konačnici može biti vrlo zadovoljan ishodom izbora za vladajuću koaliciju.

Istaknuo je da vjeruje da će na lokalne izbore izaći više ljudi te da smatra da građane najviše zanima ono što ih se izravno tiče.

>> Josipović o 'stranci praznih listića': To je vrlo jasna poruka za politiku

Grčić, ministri Slavko Linić, Gordan Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Darko Lorencin i drugi sudjelovali su danas na konferenciji za novinare u sklopu prezentacije Proinvesta u Rijeci.

Grčić je kazao kako je zanimljivo da su među onima koji su dobili najviše glasova euroskeptici, da to nešto govori, da je pred nama proces upoznavanja s EU te da predstavnici u EU moraju prije svega zastupati interese zemlje, a ne grupacija iz kojih dolaze.

Na pitanje bi li "Kukuriku koalicija da je ostala cijela, s IDS-om", pobijedila na izborima, Grčić je rekao da matematički gledano o tome nema dvojbe, a da je politički gledano to pitanje stranaka i dogovora. Mi na razini Vlade u koaliciji s IDS-om funkcioniramo sasvim dobro, a na lokalnim izborima - tko pobijedi, kazao je.

Govoreći o prognozama gospodarskog rasta u ovoj godini, Grčić je rekao da se planira 0,7 posto gospodarskog rasta, a da je u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježen značajan porast novog zapošljavanja u odnosu na prošlu godinu.

Linić o limitiranju kamate na stambene kredite

Ministar finacija Slavko Linić na upit o smanjenju minusa na računima kazao da se uspjelo započeti kontrolirati procese u gospodarskim subjektima i njihovu nelikvidnost, ali da je kod građana prisutan neprekidan rast dugova, pa da se krenulo raščišćavati i taj dio.

Linić je rekao da je najveći problem ograničiti najveću razinu kamata na stambene kredite. Možemo očekivati izmjene Zakona o obveznim odnosima koji regulira zateznu kamatu, jer napuštamo eskontnu stopu i prebacujemo se na referentne kamatne stope u Hrvatskoj. Također, kroz Zakon o potrošačkom kreditu pokušat ćemo regulirati najveću 'stambenu' kamatu, kamatu potrošačkih kredita i prekoračenja po računu, naveo je.

Odgovarajući na pitanje je li se o porezu na nekretnine razgovaralo s koalicijskim partnerima iz HNS-a, koji je protiv tog poreza, Linić je rekao da se o tome stranački ne razgovara, da je to stvar unutar Vlade, te da će, kada se izrade, prijedlozi ići u proceduru usuglašavanja između nadležnih ministarstava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene