Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela sezona

HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tomislav Kristo/Cropix
Za novu sezonu gripe nabavljeno je 500.000 doza četverovalentnog cjepiva te će se s cijepljenjem početi najvjerojatnije krajem listopada, doznaje se u srijedu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Za novu sezonu gripe nabavljeno je 500.000 doza četverovalentnog cjepiva. S cijepljenjem će se početi krajem listopada. 

Za osobe za koje je cijepljenje preporučeno i besplatno, nabavljeno je 500.000 doza cjepiva, te se očekuje da će ono sutra doći u Hrvatsku, rekao je Hini epidemiolog Bernard Kaić.

"Ako će distribucija cjepiva ići po planu, cijepljenje će najvjerojatnije početi zadnjih dana listopada, o čemu ćemo obavijestiti javnost i medije", istaknuo je Kaić.

Pročitajte i ovo Spaljeno safari vozilo u kojem su se nalazili turisti i vodič teroristički napad Bračni par otišao na medeni mjesec, ubili ih u nacionalnom parku: Spalili su im automobil

Nakon što cjepivo stigne, distribuirat će se u županijske zavode za javno zdravstvo, a zatim i u ambulante obiteljske medicine.

Riječ je o četvereovalentnom cjepivu koje će biti besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija.

Cjepivo je, među ostalim, besplatno za osobe od 65 godina i starije, kronične bolesnike, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike i trudnice.

Kao i prošle godine, sadržavat će cijepne sojeve A (H1N1 i H3N2) i B (Austria i Phuket), na temelju rezultata praćenja genskih i antigenskih osobina virusa gripe koji su cirkulirali lani. Sastav cjepiva odgovara sastavu koji je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija i Europska agencija za lijekove.

Iako još nije počela ovogodišnja sezona gripe, Kaić napominje da se pojedinačni slučajevi javljaju cijelu godinu.

Tako je od srpnja do jučer prijavljeno 59 oboljelih od gripe u Hrvatskoj, no grupiranja oboljelih još uvijek nema.

U HZJZ-u ne znaju koliko će cjepiva biti dostupno za komecijalnu nabavu putem ljekarni, niti cijenu tog cjepiva te ističu da na to nemaju utjecaja.

Pročitajte i ovo Snimka ispaljivanja rakete u pojasu Gaze Iz minute u minutu Izraelci objavili novu snimku napada na bolnicu, Netanyahu: "Svijet danas zna istinu". Erdogan se obrušio na Zapad: "Dolijevaju ulje na vatru"

Naime, osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, mogu se cijepiti kod obiteljskih liječnika cjepivom koje su kupile na temelju liječničkog recepta.

Pojedine zdravstvene ustanove već su počele oglašavati komercijalno cijepljenje po cijeni od 25 eura po dozi.

U HZJZ-u ističu da će, kao i ranijih godina, postojati mogućnost šireg korištenja cjepiva nabavljenog za besplatno cijepljenje rizičnih skupina pod uvjetom da odaziv osoba iz te kategorije bude niži od očekivanoga. O cijeni će u tom trenutku odlučivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene