Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obaraju rekorde

Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti"

Aktualno Galerija Cijena kvadrata - 1 Cijena kvadrata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijena kvadrata - 2 Cijena kvadrata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijena kvadrata - 3 Cijena kvadrata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijena kvadrata - 4 Cijena kvadrata - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cijena kvadrata - 5 Galerija 1/5 >>
Cijene stambenih prostora u Dubrovniku kreću se od 5 do 10.000 eura po kvadratu. Za mnoge to je nedostižan luksuz.

Zanimljivo da za cijenu cijele kuće na Banovini, primjerice, možete kupiti tek deset kvadrata u Dubrovniku. Tamo su cijene stanova od 5 do 10.000 eura po četvornom metru.

Neka rješenja ima i grad, a o nekima je danas govorio i ministar.

Stan na nekoliko metara od Straduna, od 130 metara četvornih, grad je kupio krajem prošle godine, a sada ide u najam obitelji s više djece.

Pročitajte i ovo Svemirska utrka Problematično pitanje Astronom o zahuktaloj svemirskoj utrci: "Slijedi slanje ljudi na Mjesec, a potom na dosad neosvojiv planet

"U stanu smo od 130 kvadrata. Cijena je iznosila 630.000 eura što je izvrsna cijena po pravu prvokupa i evo moći ćemo ga dati jednoj mladoj, višečlanoj obitelji. Ima četiri spavaće sobe, dvije banje, kuhinju, dnevni boravak" izjavila je Marijana Aksić Vitković.

U tijeku je natječaj za dugoročan najam šest stanova unutar zidina. Zainteresirani se mogu prijaviti do 4. ožujka. Cilj je revitalizacija života u povijesnoj jezgri, ali i pomoć pri rješavanju stambenog pitanja onima koji to nisu u mogućnosti, a takvih je u Dubrovniku sve više.

Pročitajte i ovo Požar u Valenciji - 4 Krivac fasada Užasan požar u Valenciji odnio je najmanje 10 života: Građani se sami organiziraju, dok službe traže nestale

Za mnoge cijene su previsoke

"Ja ne zna kako će moja djeca, ja sam otplaćivala kredit 25 godina, imam još godinu dana za kuću. Kako ću je podijelit na tri djela, jedino je prodat pa svakom nešto dati, jer je njima ne moguće kupiti", tvrdi Vinka, stanovnica Dubrovnika.

Iste probleme ima i Mario.

"Kao pomorac sam digao kredit i kupio stan, ali to je jako teško. Tada kada sam ja kupovao je bila oko 4.000 eura, danas je znamo viša. Ako normalno radiš s prosječnom plaćom nemoguće je", rekao je.

Pročitajte i ovo Njemačka legalizirala marihuanu - 1 Od 1. travnja Njemačka je legalizirala uporabu i uzgoj kanabisa: Pogledajte kolike količine su dozvoljene

Jer Dubrovnik je već godinama hrvatski grad s najvišim cijenama nekretnina.

"Od 5 do 10.000 eura. Hrvatska je zanimljiva strancima i cijene su dosegle i cijene nekretnina u Europi", tvrdi Jasminka Biliškov iz Udruženja posrednika u prometu nekretninama.

Najmanja priuštivost

I u Dubrovniku kao i mnogim gardovima postoji fond državnih stanova. Iako je najavljivao kako će te stanove staviti na raspolaganje gradu, ministar Branko Bačić danas kaže da nam za sad trebaju za zaštićene najmoprimce.

Pročitajte i ovo Invalidska kolica Donosi mnoge pogodnosti Osobama s invaliditetom stiže važna iskaznica: "Tu su četiri usluge koje najviše trebamo"

"Ustavni sud je naložio kako se država mora izložiti i stambeno zbrinuti ljude koji moraju izaći iz tih stanova", rekao je ministar Bačić.

Dubrovnik je s godinama postao grad s najmanjom priuštivosti nekretnina, za cijeli prosječni godišnji dohodak Dubrovčanin si može kupiti tek 3 metra četvorna stana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene