Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudac odbio nagodbu

Četiri godine nakon uhićenja: Pravne zamrzlame u slučaju suđenja Marini Lovrić Merzel

Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
U slučaju suđenja bivšoj županici Marini Lovrić Merzel došlo je do nevjerojatnih pravnih zavrzlama na relaciji sudac Ivan Turudić i USKOK.

Zaplet u slučaju suđenja Marini Lovrić Merzel nastao je jer je sudac Ivan Turudić odbio prihvatiti nagodbu USKOK-a s okrivljenim Željkom Žužićem.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić Sve objasnili Oglasio se USKOK: Komentirao je li Pleslić nudio nagodbu ako optuži Turudića i jesu li oni izvor spornih poruka Slika nije dostupna USKOK traži zaštitu SVE ZBOG TURUDIĆA? Žužiću su prekršena ljudska prava

On je priznao je da je dao mito u iznosu 100 tisuća eura bivšoj županici Lovrić Merzel, no ako nagodba ne prođe, sve što je rekao briše se, pa kao optuženik na sudu može reći i da nije kriv.

No, sa Žužićevom nagodbom s USKOK-om za godinu dana zatvora uvjetno sudac Ivan Turudić nije se složio.

On sporazum ne prihvaća, a kaznu smatra preblagom.

Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Sad sam u izradi pisanog obrazloženja rješenja o odbijanju izjave za donošenje presude na temelju sporazuma, to pisano obrazloženje će ići van sutra ili najkasnije prekosutra, u njemu će biti navedeni i razlozi kojima sam se vodio", govori Turudić.

Da je nagodba prihvaćena, Žužić bi od suokrivljenika postao svjedok, ključni protiv Merzel.

Odbijanje te nagodbe pak znači i da Žužić ostaje optuženik na suđenju. Koji, ako tereti Merzel, tereti i sam sebe.

"Iskaz vezano za sporazum se mora vaditi iz spisa, dakle on može dati novi iskaz neovisan od samog sporazuma, u kojem može reći da nije kriv", govori Aleksandar Maršavelski s Pravnog fakulteta u Zagrebu. 

USKOK je već najavio da će od Dinka Cvitana tražiti da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu. Jesu li to i napravili, DORH ne otkriva. Ali jasno daju do znanja koliko su im važne nagodbe, pa i Žužićeva.

Turudić je zakazao novo ročište u travnju. Na dva prethodna USKOK je napuštao sudnicu.

Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Kako oni smatraju da su iznad zakona, da mogu kršiti zakon, da mogu ne poštivati sud, oni će to ponovno napraviti, ja sam o tome obavijestio i ravnateljicu USKOK-a i glavnog državnog odvjetnika, nema nikakvih reakcija, to upućuje na činjenicu da su oni duboko suglasni s postupanjem svojih zamjenika."

Očekuje se i potez Državnog odvjetništva. Kako će, bez ključnog svjedoka Žužića, spašavati postupak protiv bivše SDP-ove županice četiri godine nakon uhićenja i dvije godine nakon potvrđene optužnice?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene