Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijski problemi u oporbi

Završio sastanak u SDP-u: Pala je nagodba, dug će se otplatiti u idućih šest godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo SDP-a na sastanku sa Slobodanom Ljubišićem Kikašem, nekadašnjim bliskim suradnikom Milana Bandića koji je na sebe preuzeo i platio SDP-ov dug, dogovorili su otplatu duga.

Vodstvo SDP-a u svojim je prostorijama pregovaralo s tužiteljem, suvlasnikom TV Sljeme Slobodanom Ljubičićem, a kako je predsjednik stranke Davor Bernardić izvijestio novinare nakon sjednice Predsjedništva, koje je nagodbu prihvatilo, dogovoreno je o roku otplate duga od šest godina, a Ljubičić je pristao odustati od druge tužbe za troškove iz drugog kruga iste kampanje, od oko 1,5 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Zbog pregovora prekinuta je sjednica Predsjedništva stranke, koja je nastavljena tek navečer nakon postignutog dogovora. Bernardić nije htio iznositi detalje nagodbe, a novinarima je rekao da će "suprotno najavama da će SDP završiti u blokadi i bankrotu, morati razočarati jer se ništa od toga neće dogoditi".

"Kao što sam najavio da ćemo riješiti spor, to ćemo i učiniti. Predsjedništvu smo predstavili model rješenja iza kojeg je ono stalo, a po kojemu ćemo dugove obročno isplatiti, a tužitelj će odustati od još jedne tužbe koju ima protiv SDP-a", kazao je Bernardić.

"S obzirom na to da je prvostupanjska presuda išla u korist SDP-a, a u drugom stupnju smo izgubili, to otvara sumnju i dvojbu u sam postupak", ocijenio je čelnik SDP-a, najavivši da će iskoristiti sve pravne mogućnosti u sljedećem razdoblju kako bi zaštitili SDP.

Kazao je i kako je prije godinu dana naslijedio stranku s deset milijuna kuna manjka u blagajni, te da su izradili plan restrukturiranja, napravili uštede od četiri milijuna kuna u prošloj godini, izašli iz godine koje je bila izazovna, burna, godina lokalnih izbora i uspjeli fiskalno konsolidirati stranku.

"Kao što smo uspjeli jednom, uspjet ćemo i drugi put", poručio je Bernardić. "Slijedi nam razdoblje puno rada, rezova, odricanja, ali optimist sam. SDP će rasti i SDP će preuzeti odgovornost za Hrvatsku", istaknuo je.

Bernardić je rekao da ne može iznositi tehničke detalje nagodbe, ali gruba računica kaže da će oko 9,5 milijuna kuna otplaćivati u 72 rate u visini nešto iznad 130 tisuća kuna mjesečno.

Upitan kako su tekli pregovori s Ljubičićem, s kojim je nekada dijelio stranački dres, Bernardić je odgovorio da drugog rješenja nije bilo. "Imate potencijalni rizik od ovrhe i blokade ili mirno rješavanje spora. Obročna otplata je jedino rješenje. Riješili smo i ovaj kostur iz ormara", ustvrdio je.

Neslužbeno se moglo čuti da je na sjednici Predsjedništva bilo i onih koji su se protivili pregovorima i nagodbi s "takvom ekipom", na što je Bernardić uzvratio da je razumljivo da je bilo razgovora o svemu. "Mogli smo izabrati rizik od blokade i ovrhe ili ovaj razumski put, a to je mirno rješenje spora", napomenuo je.

Milan Bandić ranije tijekom dana Bernardiću je javno uputio pitanje 'di su pare', a Bernardić je odgovorio da bi "bilo zanimljivo čuti koliko dugo bi trajao Bandićev odgovor na to isto pitanje".

Novinari su pitali i zašto je Ljubičić pristao na obročnu otplatu ako ima pravomoćnu presudu i može ovršiti stranku, Bernardić je pojasnio da "čak i kada nekome sjednete na račun, ne znači da ćete te novce dobiti odjednom ako nema sredstava na računu. U tom slučaju niti bi on dobio svoj novac niti bi mogli otplaćivati svoje obaveze, dakle, ovo je kompromis", zaključio je predsjednik SDP-a. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene