Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

OČAJNE RADNICE Od 24 milijuna kuna - više od polovice ide banci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivše radnice Kamenskog još uvijek ne znaju koliko će novca dobiti za svoje zaostale plaće i otpremnine. Od 24 milijuna kuna, za koliko je prodana tvornica, oni mogu naplatiti samo 13 posto svojih potraživanja.

Doznajemo kako je Vlada prvi put zatražila izračun svojeg dijela, ako ga se odluči odreći u korist radnika Kamenskog. Radnice su isto zatražile od Grada Zagreba. U međuvremenu, nove troškove moglo bi stvoriti skladištenje goleme dokumentacije bivše tvornice.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Od 24 milijuna kuna - više od polovice ide banci. Zatim se plaćaju režije hladnog pogona i troškovi stečaja. A tek onda - na redu su radnici Kamenskog koji traže 10, ali za njih ostaje milijun i pol kuna. Osim ako se država i grad Zagreb ne odreknu svojih potraživanja.

Iako premijer danas nije želio o tome, Vlada je zatražila izračun kako svoja potraživanja prepustiti radničkima isplatama.

'Iz ureda premijera je došla zamolba da obradimo molbu radnica Kamenskog, odnosno udruge Kamensko u kojoj se traži da se radnicama pomogne da se u što većem iznosu namire njihova potraživanja koja do sada nisu namirena u tijeku stečajnog postupka', rekao je Zoran Ostović, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

Potraživanja države iznose 31 milijun kuna. No s obzirom na to da je cijela tvornica prodana za manji iznos - država će dobiti znatno manje.

'S obzirom na visinu stečajne mase naplativo je samo 4 milijuna. Kad govorimo 31 milijun zvuči puno, ali od toga je naplativo svega 4 milijuna, ostalo je nenaplativo', dodaje Ostović.

Hoće li se Grad Zagreb odreći potraživanja za komunalnu naknadu reći će na konferenciji za novinare idući tjedan. Uz odricanja države i grada - radnice bi dobile 70 % potraživanja.

Tvornica je prodana, i iz nje čim prije treba ukloniti goleme količine dokumentacije. Tu su računi, platne liste, a tek iznimno mali dio besplatno će se pohraniti u gradskom arhivu.

Dio dokumentacije će se baciti, dio će se morati privatno skladištiti - što će naravno opet uzeti dio kolača od prodaje tvornice. Nakon šest godina računica Kamenskog - još nije gotova.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene