Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nema naznaka da će HRM kontrolirati brodove pod zastavama članica EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi vodeći slovenski mediji nakon dvodnevnog zatišja zbog novogodišjih praznika opširno komentiraju situaciju nastalu nakon 1. siječnja, kad je Slovenija preuzela predsjedavanje Europskom unijom, a Hrvatska primijenila ZERP na članice Europske unije.

Koparski dnevni list 'Primorske novice' navodi da se od 1. siječnja u vezi sa ZERP-om kojemu se Slovenija protivi 'ništa nije promijenilo jer se on ne provodi', ali dodaje da se napetost koju je ZERP izazvao nastavlja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Za slovenske ribare situacija je i nakon primjene ZERP-a ostala ista - Hrvatska ratna mornarica prema neslužbenim izvorima nema nikakvih instrukcija da sada mora kontrolirati brodove pod zastavama država Europske unije, navode 'Primorske novice'.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova na kritike Slovenske pučke stranke i nekih drugih krugova da je moralo 'oštrije' reagirati na početak primjene hrvatskog ZERP-a odgovara da 'za ZERP nije odgovorna Slovenija nego Hrvatska, koja time otežava i pogoršava svoje mogućnosti za uključivanje u EU', prenose 'Primorske novice'.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel slovenskim je ribarima na njihove kritike da sada neće moći loviti ribu u prostoru ZERP-a odgovorio 'da i dalje važe iste okolnosti kao prije 1. siječnja 2009.', piše list, a ministarstvo je ribare također zamolilo da ga 'obavijeste ako bi naišli na probleme'.

'Prema hrvatskom zakonu o ZERP-u njegove granice na sjeveru i jugu uspostavit će se nakon što se potpišu međunarodni ugovori o razgraničenju sa susjednim državama', navode 'Primorske novice'.

Slovenski mediji iscrpno analiziraju i zadnje izjave hrvatskih i slovenskih dužnosnika u vezi sa ZERP-om.

U osvrtu na izjavu premijera Ive Sanadera u vezi pitanja o ZERP-u koje mu je bilo postavljeno nakon razgovora HDZ-a i manjinskih zastupnika u novom Saboru oko formiranja vlade, nacionalni radio i televizija, te agencija STA ističu da je Sanader najavio da će nova Vlada razgovarati s Italijom, Slovenijom i Europskom komisijom o načinu na koji sve strane mogu biti zadovoljene. Sanader je kao zrelu i dobru ocijenio izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Rupela da će Slovenija pričekati na konstituiranje novog Sabora i formiranje Vlade, ali je dodao da je ZERP stupio na snagu i za članice EU-a i da će se provoditi, prenose slovenski mediji.

Slovenski mediji ističu da slovenska vlada i EU sada u vezi sa ZERP-om očekuju konstituiranje Sabora i formiranje nove vlade koja bi se mogla sastati sredinom mjeseca.

Ljubljansko 'Delo' u svom komentaru od četvrtka hvali umjerenost koju je u izjavi o ZERP-u nakon što je Slovenija preuzela mjesto predsjedavajuće EU-a demonstrirao ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

'Ne znamo kako će se zaplet s hrvatskim ZERP-om razriješiti jer su u ministarstvu vanjskih poslova očekivali gestu u obliku pravodobne izjave hrvatske strane kojom bi se dalo do znanja da situacija nije tako ozbiljna kako se čini na prvi pogled', navodi list, te pojašnjava da takve izjave nije bilo prije 1. siječnja.

No, kako se dodaje u komentaru, izjava ministra vanjskih poslova da Hrvatskoj treba dati priliku da formira vladu bila je vrlo umjerena za one koji su očekivali vrlo temperamentnu reakciju , pa čak i to da će ZERP biti tema prve izjave slovenskog predsjedništva EU-a.

'Takva bi izjava malo toga promijenila, a stvari bi se samo još dodatno zakomplicirale', ocjenjuje komentator središnjeg slovenskog dnevnika koji dodaje da će na obje strane stvari biti jasnije početkom idućeg tjedna, kada se na Brdu kod Kranja slovenska vlada sastaje sa članovima Europske komisije.

Do tada će, piše 'Delo' i na hrvatskoj strani stvari biti jasnije nego do sada.

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' navodi da je Hrvatska početkom primjene ZERP-a pokazala da je 'nevjerodostojan partner' Europske unije, ali da je ZERP 'tigar od papira' jer se zapravo ne primjenjuje na članice EU-a odnosno ne provodi.

'ZERP je predstava za domaću hrvatsku javnost. Velike riječi o suverenosti su jedno, a stvarnost je nešto drugo... Sanaderu se nije žurilo riješiti to pitanje prije 1. siječnja. Zato bi slovenski pregovarači sada hrvatskima morali dati do znanja da se Sloveniji uopće ne žuri, da je o tome spremna pregovarati niz godina i to nakon što Hrvatska pristane potpisati međunarodni ugovor, a ne neki papirić kojega će se kasnije odreći. Skoro je sigurno da će Hrvatska nakon takve poruke ekspresnom brzinom naći za Italiju i Sloveniju povoljno tzv. privremeno rješenje za problem koji je sama zakuhala', navodi komentator lista 'Dnevnik'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene