Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna

Čarobnica za financije: Štednja u novoj godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza nas je Božić. Krenuti ću s pretpostavkom da smo potrošili i iznad svojih mogućnosti. Opravdati ćemo se ovaj put jer su razlozi naše potrošnje bili osmijesi na licima naših najmilijih.

S početkom nove godine vrijeme je da krenemo u nove pobjede i pažljivije i pametnije raspolažemo svojim novcem. Zanemarite sve one koji će Vas obeshrabrivati u vašem naumu da krećete štedjeti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Čarobnica za financije' Financijski savjet koji vam može olakšati budućnost Slika nije dostupna Pametno s novcima 'Čarobnica za financije' - nova kolumna na portalu Dnevnik.hr

Trenutno je aktualno skijanje i veliki broj Hrvata (procjenjuje oko 400.) priuštit će si taj „luksuz“. Izbor takvog odmora, ovisno naravno o destinaciji, za dvoje ljudi je minimalno oko tisuću eura. Kada je riječ o skijanju tu ćemo se složiti da su oni pravi troškovi zapravo oni „nevidljivi“ poput skijaške opreme, škole skijanja, krovnih nosača za opremu itd.

SAVJETI: 1. USKLADITE ŽELJE I MOGUĆNOSTI 2. KREIRAJTE TABLICU POTROŠNJE 3. NAPRAVITE POPIS ŽIVOTNIH CILJEVA 4. ZADUŽUJTE SE IZ OPRAVDANIH RAZLOGA Luksuzom možemo okarakterizirati i sve koji na kave i cigarete godišnje izdvoje čak i do 7.000,00 kuna. Dakle, svi imamo želje, potrebe i poroke kojih se ne želimo odreći, no to i nije poanta - već da za sve naše takve slatke želje imamo osigurana sredstva. Ponekom od nas će biti neprocjenjiv osjećaj spustiti se niz stazu, a ponekom popiti jutarnju kavu uz cigaretu. Ono što je bit cijele priče je da se ne odričemo u životu onoga za što radimo, živimo, trudimo se i izdvajamo, već da pokušamo od Nove godine osigurati sami sebi „mirno more“ ….

Većina nas kod kuće ima kasice i u njih ubacujemo samo kovanice. U proljeće štedimo za ljeto, dok u kolovozu otvaramo novi krug štednje za zimu. Svaka štednja ima svoje prednosti i mane, pa tako i kasica. Mislim da smo po pitanju kasice problem - mi sami, jer ćemo je isprazniti prvom prilikom kada nam zatreba sitniš za recimo kavu.

U Hrvatskoj su nam dostupne razne vrste štednji poput: a`vista štednje (kada želimo štedjeti ali istovremeno uvijek imati na raspolaganju svoj novac), oročene štednje, otvorene štednje, dječje štednje, devizne štednje , rentne štednje i brojne druge mogućnosti koje će se naći kao odgovarajuće za naše potrebe. Poput štednje kroz dobrovoljne mirovinske fondove, investicijske fondove, osiguranja (preventivna štednja) ...

Pojam štednje predstavlja „višak“ sredstava koji ćemo uložiti na određen vremenski period. Znam da se zapitate kako štedjeti kada poneki nemaju čak ni od čega živjeti, no ako budemo potpuno iskreni uvijek možemo uštedjeti pa makar dvije kune na dan.

Ono na što ne obraćamo pažnju je to da cijene u trgovinama svaku godinu rastu više nego što se to službeno objavljuje, a to će nam svakako pokazati podatak o prošlogodišnjoj statističkoj inflaciji.

Kada svoga sina od 4 godine pitam zašto je važno štedjeti njegovi odgovori su: Da mi možeš kupiti puno igračaka, slatkiša, da možemo ići na more. Neke od dječjih želja mogu nam zvučati simpatično, a možda i nerealno ali ono što je zajedničko svim željama je to da je za gotovo svaku od njih potreban novac. Školovanje, ljetovanje, zimovanje, kupnja automobila, adaptacija stana…. Veliku većinu želja možemo ostvariti sami bez tereta. Zato vam dragi moji želim sretnu, ustrajnu, upornu i uspješnu 2016. godinu, na svim Vama važnim poljima života, a ponajviše da svoje želje ostvarujete lakše i ugodnije počevši štedjeti…

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene