Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čačić: HNS se ne približava HDZ-u, niti odmiče od SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS niti se približava HDZ-u, niti se odmiče od SDP-a, poručio je danas Radimir Čačić na konferenciji za novinare, prvoj nakon što je izabran za predsjednika HNS-a.

"Niti se to čini, niti će se činiti. HNS se drži svojih pozicija, a ako se te pozicije nekom približe, to je dobrodošlo za suradnju", kazao je Čačić, istaknuvši kako će HNS partnere i potporu tražiti među strankama koje podrže program njegove stranke, te da HNS "bjanko potpis neće davati nikome".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica u Saboru Preporučila Čačiću da u obraćanju ide 'nježno, mesijanski, zen-budizam' Slika nije dostupna Treba li otići? Nerazjašnjena pitanja sa suđenja Čačiću

Naglasio je kako je osnovni cilj HNS-a čvrsto se profilirati kao stranka političkog centra i osnažiti svoj utjecaj na razini cijele države, posebno u gradovima gdje stranka bilježi pad, istaknuvši kako će prvi test takve HNS-ove politike biti lokalni izbori iduće godine.

"HNS će se pozicionirati s SDP-om u ruralnim prostorima, gdje ćemo se sukobiti s blokom HDZ-HSS, a u većim gradovima slika će biti nešto drugačija, zbog snažne bipolarizacije", rekao je Čačić.

Dodao je kako je suradnja HNS-a i SDP-a prirodna budući da su obje stranke u oporbi, izvijestivši kako je s SDP-om načelno dogovorena suradnja u Varaždinskoj županiji u kojoj je Čačić župan.

Na pitanje hoće li kao novi predsjednik stranke promijeniti dosadašnju politiku po kojoj suradnja HNS-a i SDP-a u Zagrebu nije moguća sve dok je Milan Bandić kandidat za gradonačelnika, odgovorio je da će Zagreb i dalje biti "grad u kojemu sigurno neće biti suradnje sa SDP-om".

Ne može, kaže, odbaciti mogućnost da će se na lokalnim izborima kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika, ali o tome će, ističe, odluku donijeti stranačka tijela.

Na izbor u javnosti manje poznatog Jasena Mesića za čelnika zagrebačkog HDZ-a, a time i vjerojatnog kandidata te stranke za zagrebačkog gradonačelnika, Čačić gleda kao na dogovor između HDZ-a i SDP-a. "Njihov (HDZ-ov) protukandidat očito je posljedica dogovora HDZ-a i SDP-a, jer ne znam ni kako se zove. To da HDZ nema osobu u Zagrebu nije istina, samo je odlučio da ju neće ponuditi. HNS će ponuditi svoga kandidata", rekao je.

Upitan je li znao za plan Dragutina Lesara o napuštanju HNS-a ako ga se smijeni s mjesta predsjednika stranačkog Kluba zastupnika u Saboru, Čačić je odgovorio kako je s Lesarom razgovarao prije te njegove odluke i prenio mu svoj stav kako bi na čelo Kluba trebala zasjesti dotadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić, a da on (Lesar) bude njezin zamjenik. "Nažalost, Lesar to nije prihvatio, već se odlučio na izlazak iz stranke, što je njegovo pravo. Neki drugi su se grubim riječima izjasnili o vrhu stranke, budući da je njihova opcija izgubila na stranačkim izborima i dobila šest puta manje glasova od mene, ali Lesar to nikada nije rekao, jer i ne mislim da on tako misli", kazao je Čačić.

"U HNS-u ima mjesta za sve koji žele surađivati, bez obzira na to za koga su glasovali na stranačkim izborima. Moja je obveza okupiti ljude koji će čvrsto, iskreno i bez ostatka stajati na političkim pozicijama koje je odredio Sabor HNS-a, a svi oni koji ne prihvaćaju demokratski donesene odluke imaju pravo i obvezu nastaviti svoj rad izvan okvira HNS-a", dodao je.

Upitan kako komentira ocjenu predsjednika države Stjepana Mesića koji je, u kontekstu njegova izbora za predsjednika stranke, rekao da se HNS nije do kraja pozicionirao na hrvatskoj političkoj sceni, Čačić je odgovorio da je "Mesić uvijek dobrodošao sa svojim reakcijama", a na upit kako gleda na nagađanja o Mesićevu približavanju SDP-u, odgovorio je kako mu nije čudno da SDP želi privući snažnog i kvalitetnog političara poput Mesića.

Na izbornoj su mu pobjedi, rekao je, u telefonskom razgovoru čestitali čelnici HDZ-a i SDP-a Ivo Sanader i Zoran Milanović, s kojima je, kaže, dogovorio razgovore o tome kako Hrvatsku izvući iz gospodarske krize.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene