Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica u Saboru

Preporučila Čačiću da u obraćanju ide 'nježno, mesijanski, zen-budizam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niste više u oporbi već ste ministri i imate neku odgovornost za to što radite, poručio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker ministrima Radimiru Čačiću i Gordanu Marasu, prozivajući ih da u jutrošnjim uvodnim izlaganjima sa saborske govornice nisu uopće govorili o zakonu koji su trebali predstaviti.

Nakon stanke, koju je u ime HDZ-a zatražio nakon Čačićevog i Marasovog predstavljanja prijedloga zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, Šuker je naglasio potrebu da se rasprava o tom bitnom zakonu, koji HDZ podupire, usmjeri prema potrebama hrvatskih poduzetnika te investitora. "Svaki dobronamjeran i normalan čovjek će poduprijeti bilo kakvu mjeru koja će pomoći hrvatskom gospodarstvu", poručio je Šuker.

No, naglasio je, u HDZ-u su od ministara koji predstavljaju zakon ipak očekivali da govore o zakonu, "a ne da pričaju balalajke", na što je reagirao predsjedavajući Nenad Stazić te ustvrdio kako je balalajka žičani instrument.

Šuker je Vladu prozvao da je zaustavila započete investicijske projekte bivše vlade, na kojima se, istaknuo je, počelo raditi i za koje je osiguran novac, navodeći kao primjer velikogoričku dionicu buduće autoceste Zagreb-Sisak. "To činite samo kako bi pokazali da vam u proračunu sve štima", poručio je ministrima.

Maras je uzvratio kako bi Šukeru valjda "više štimao proračun kad je on bio ministar i kad je deficit bio 15, a ne 10 milijardi kuna". "Pa nije moguće da želite da deficit bude 5 milijardi kuna veći. Mi smo smanjili deficit za 5 milijardi kuna, iako smo za 3 milijarde kuna rasteretili poduzetnike. A kada ste Vi bili ministar tonuli smo iz godine u godinu", poručio je Šukeru.

Inače, na izlaganje ministara, replikama je reagiralo više HDZ-ovih zastupnika, pa je tako Ante Babić rekao kako je teško očekivati da će netko investirati u Hrvatskoj u okolnostima velikog poreznog opterećenja koje je uvela aktualna vlada. "Pa tko će normalan investirati kada se mijenja porezna politika, retroaktivno se oporezuje, dodatno se oprezuju dividende i isplaćena dobit, kada se govori o porezu na imovinu... Svatko normalan će štedjeti jer nema poreza na kamate niti ga itko spominje", rekao je Babić.

Na HDZ-ove replike reagirao je i Čačić, i to, rekao je, na način kako mu sugerira njegova zamjenica koja je "jako komplementarna" njegovim osobinama, a koja ga stalno poziva da u obraćanju ide "nježno, mesijanski, zen-budizam".

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

>> Čačić o poticanju investicija: Zahrđali sustav sa začepljenim žilama

Ponovio je kako će zakon donijeti promjene nužne za zaokret investicijskog okruženja, ali i reagirao na Šukerove prozivke da je vlada zaustavila već započete investicije u Velikoj Gorici. "Ne bi Veliku Goricu spominjao kao primjer, jer je kilometar autoceste bio ugovoren na 3 milijuna kuna, a došlo je do 12 milijuna. Ugovoreno je da će radovi završiti za godinu dana, a nakon sedam godinu nismo ni na polovici. To je eklatantan primjer kako se to ne smije raditi", istaknuo je Čačić.

Naglasio je kako će svi, pa i HDZ, imati prilike mjeriti sve što vlada radi u investicijskoj politici. "Vi ćete to kritizirati, a mi govoriti o dobrim stvarima, no opći nam je interes da tih dobrih stvari bude što više, pa da kada vi dođete na vlast da krenete sa što boljih temelja, bez obzira kada će to biti. To će se kad-tad dogoditi", poručio je Čačić HDZ-ovcima.

To je ponovno izazvalo reakciju njihovih zastupnika, pa je tako Gordan Jandroković, nakon što je Čačić oslovio Šukera kao "Šuki", prvog potpredsjednika Vlade, koji je malo prije toga napustio sabornicu, nazvao "Pipi".

"Kako je Šuker za njega 'Šuki', tako je on za mene 'Pipi'", poručio je Jandroković, prozivajući Čačića kako mu je osnovni cilj podizanjem cijena energenata prisiliti građane da plaćaju investicijske projekte koji bi dolazili iz javnih poduzeća. "A onda, kao u vrijeme vlade od 2000. do 2003., da posao rade firme koje su u poslovnom odnosu s Čačićem", istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene