Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grmoja ponovio u Saboru

''Ministrica je bacila mobitel, mobitel me pogodio. Nakon toga je državna tajnica psovala''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska rasprava počela je u napetoj situaciji. Naposljetku je na dnevni red uvršten HDZ-ov, odnosno zahtjev 79 zastupnika, da se Božo Petrov razriješi dužnosti predsjednika Sabora, te SDP-ov da se razriješe trojica potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a. Nakon toga zastupnici su u gotovo praznoj sabornici raspravljali o Mostovim izmjenama Zakona o arhivima i HNB-u. Oporbeni, ali i dio HDZ-ovih zastupnika napustili su sabornicu.

15:38 - Završila je rasprava i o izmjenama zakona o HRT-u, a sjednica se nastavlja sutra raspravom o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Kandidat za premijera Spavaš li mirno, Vojko V? Pogledajte kako Grmoja pjeva u predizbornoj pjesmi: "Dižemo barjak, slavimo Badnjak..." Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

15:31 - Dosadašnjim zakonom, u blokadi je zbog HRT-a bilo 90.000 ljudi, rekao je Miro Bulj. Katastrofa je kaže, što HRT više novca troši na vanjsku produkciju nego na domaću. Očekuje, dodaje, od kolega da podrže ovaj zakon.

15:27 - Most je predložio izmjene zakona o HRT-u po kojima bi javna radiotelevizija, umjesto posredstvom odvjetničkih ureda, sama naplaćivala dugovanja po RTV pristojbi. HRT-u bi se omogućilo da nakon druge pisane opomene uz dugove, naplati i paušal od 100 kuna, dok se pretplata smanjuje na 65 kuna.

Obuljen je u predstavljanju izmejna rekla da je HRT do sada slao tri opomene.

15:00 - Nakon stanke saborski zastupnici nastavljaju s raspravom Mostovog prijedloga Zakona o HRT-u.

13:51 - Zaključena je rasprava i određena stanka do 15 sati, nakon čega će se raspravljati o sljedećoj točki dnevnog reda.

13:41 - U sabornici su ostala samo još četiri zastupnika Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov koji sami raspravljaju o HNB-u.

13:33 - Nakon rasprave o zakonu o državnim arhivima Ivana Ninčević-Lesandrić predstavlja prijedlog zakona o HNB-u.

13:21 - Grmoja se osvrnuo na demantij ministrice Nine Obuljen da je na sastanku o zakonu o državnim arhivima s Mostom od ljutnje bacila mobitel. ''Ja sam spreman i na poligrafsko testiranje, imam i svjedoka. Ministrica je bacila mobitel, mene je mobitel pogodio. Ja sam ostao smiren, nakon izlaska ministrice, državna tajnica je psovala u ministarstvu'', ponovio je Grmoja tijekom saborske rasprave o državnim arhivima.

13:01 - Saborska rasprava počela je u napetoj situaciji. Naposljetku je na dnevni red uvršten HDZ-ov, odnosno zahtjev 79 zastupnika, da se Božo Petrov razriješi dužnosti predsjednika Sabora, te SDP-ov da se razriješe trojica potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a. Nakon toga zastupnici su u gotovo praznoj sabornici raspravljali o Mostovim izmjenama Zakona o arhivima. Oporbeni, ali i dio HDZ-ovih zastupnika napustili su sabornicu.

12:35 - Nakon što je iznio koje su manjkavosti zakona o arhivima koji je predložio Most, HDZ-ov Miroslav Tuđman, naglasio je da je za to da su podaci o totalitarnim režimima dostupni, ali da bi on zato predložio otvaranje Instituta za istraživanje totalitarnih režima.

12:09 - Josip Đakić iz polupraznih HDZ-ovih redova uključio se u raspravu o arhivima ističući da je presedan da se proziva nekoga bez zakonskih arhiva, te naveo institucije koje su upozorile na to da pojedine stavke iz zakona nisu u skladu sa zakonima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dopunjen dnevni red Sabora Bulj: ''I mi ćemo glasati za opoziv Petrova kad se predlože ministri i riješi pitanje Marića'' ''Vi ste toliko zbunjeni, ja to razumijem. Panika je u Banskim dvorima, ali mi nećemo odustati, ja sam tip koji ne odustaje'', odgovorio mu je Grmoja.

12:05 - Dok je lijeva strana sabornice sasvim prazna, Željko Reiner i Nikola Grmoja raspravljaju o tome zašto je predložen zakon o arhivima koji neće moći biti proveden zbog niza propusta u njemu.

12:03 - Zastupnik iz redova HDZ-a je nakon predstavljanja zakona ustvrdio da je predsjednik Sabora uvrstio na dnevni red ovog zakona i nakon što je većina zastupnika protiv toga da bude predsjednik Sabora.

''Većinu nema više ni vaš premijer'', rekao je Grmoja.

11:59 - Grmoja je prilikom predstavljanja zakona rekao da je bio uvjeren da će HDZ barem prije lokalnih izbora podržati ovaj zakon, ali vidjet ćemo što će se događati ovdje u sabornici.

'Rasprava o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću održat će se sutra, rekao je Božo Petrov, predsjednik Sabora.' ''Prva pretpostavka arhivske građe je da se ona nalazi u arhivima. Zbog toga smo trpjeli primjedbe da je to trošak, da nema prostora i slično. Navedene prigovore smatramo nedostojne rasprave u Saboru'', rekao je Grmoja.

11:50 - Dok Nikola Grmoja predstavlja zakon o arhivima, u sabornici je i dalje žamor, a ljevica je napustila dvoranu. Isto je učinio i velik broj HDZ-ovaca.

11:47 - Žamor iz HDZ-a nije se mogao utišati, pa je Petrov riječ dao HDZ-ovom Željku Reineru. ''Gospodine Petrov, Vi zlorabite demokraciju. Jedino što je jasno i nama i javnosti je da 79 zastupnika, znači apsolutna većina, je Vama iskazala nepovjerenje. Ja, da sam na Vašem mjestu, dao bih ostavku još tijekom vikenda'', kaže Reiner.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gordan Maras "Može predsjednik Sabora biti i Ivan Pernar kada premijer nema većinu" ''Grčevito se držite ove fotelje, umjesto da napravite ono što bi bilo normalno'', kaže Reiner.

''Što se tiče fotelja, vi ste se prošle godine borili za njih, ne mi'', odgovorio mu je Petrov

11:45 - I Ivan Lovrinović rekao je da nema logike u tome da predsjednik Sabora vodi sjednicu iako nema povjerenje 79 zastupnika koji su potpisali za njegovo razrješenje.

11:40 - Ponovno se glasovalo o dnevnom redu na kojem su i točke o razrješenju predsjednika Sabora i HDZ-ovih potpredsjednika. Kvorum je ispunjen. U srijedu, rekao je Petrov, raspravljat će se o nepovjerenju Zdravku Mariću.

12:24 - ''HDZ nas poziva da im vjerujemo. Kažu, samo glasajte za opoziv Petrova i onda ćemo raspravljati o čemu god želite. Gospodo, vama se ne može vjerovati'', poručio je SDP-ov Peđa Grbin HDZ-u sa saborske govornice. ''Oprao'' je i Most. ''Možete se sramiti ovome što nam radite'', kaže. ''Od sve te travestije od nas se očekuje da šutke gledamo kako se pretvara u tragediju'', rekao je.

SDP, obavijestio je kolege, neće sudjelovati ni u kakvim raspravama i prepucavanjima. ''Prvo raspravljajmo o nepovjerenju Mariću'', rekao je.

11:18 - ''Pozivam dojučerašnje partnere na smirivanje strasti'', rekao je Vrdoljak u sabornici koju je punio žamor zastupnika Mosta i HDZ-a koji su dobacivali jedni drugima iz klupa.

''Pustimo arhive danas. Nemamo problema s njima, glasat ćemo da se otvore. Ali danas trebamo poruku, glasajmo o Mariću i glasajmo o predsjedniku Sabora i nakon toga definiranje postoji li parlamentarna većina. Priuštite građanima da znaju u kojem smjeru ide Hrvatska'', poručio je Vrdoljak.

11:15 - Bačić je inzistirao na tome da Petrov odstupi, a Miro Bulj stao je u obranu Petrova ponovno prozivajući HDZ za zbivanja u Agrokoru.

11:121 - Nakon stanke, HDZ-ov Branko Bačić za govornicom je pitao Petrova: ''Kada ćete staviti na glasovanje dnevnog reda Vaš opoziv? Jer su se prema ustavu i poslovnicima stekli uvjeti za Vašim opozivu. To je minimum koji morate napraviti, a to bi Vam trebao nalagati i moral'', rekao je Bačić koristeći nešto oštriju retoriku u odnosu na jutros.

''Nije pitanje ima li Vlada većinu, nego je pitanje imate li Vi većinu ili nemate. Ne možete nastaviti rad Sabora prije nego ovo vidimo'', jasan je Bačić.

10:51 - Prije glasovanja o točkama dopunjenog dnevnog reda, HDZ i ostale stranke zatražile su stanku.

10:50 - Petrov je nadopunio dnevni red, među kojima je i točka prijedlog odluke o razrješenju predsjednika Sabora, kao i potpredsjednika Sabora. Utvrđeno je da ima kvorum.

'Nakon što je dopunjen dnevni red, ponovno se sastao Klub HDZ-a, budući da je u dnevni red uvršen i prijedlog za razrješenje njihovih potpredsjednika Sabora.' 10:46 – Nakon što je Petrov želio otvoriti raspravu o arhivima, zastupnici su se pobunili. Peđa Grbin iz SDP-a rekao je da na službenim stranicama Sabora o zakonu koji predlaže nisu stigla mišljenja radnih tijela. ''Neprimjereno je da provodimo raspravu i pravimo se da se ništa ne događa. Kad se steknu uvjeti sukladno poslovniku da nastavimo rad, možemo raditi'', rekao je Grbin.

Petrov se tome protivi. ''Uvjeti za rad su stečeni jer ne treba mišljenje matičnog odbora. Tijekom ove rasprave će se dobiti mišljenje matičnih odbora. Da bi omogućio da se raspravi važan zakon, počet ću s raspravom, a u međuvremenu ćete dobiti mišljenja'', rekao je predsjednik Sabora.

No, zastupnici se nisu dali. Vrdoljak smatra da se o ovoj temi ne bi trebalo razgovarati sada. HDZ-ov Bačić također je rekao da bi se na dnevni red trebalo staviti Petrovo razrješenje.

10:40 - Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, također je napomenuo da trenutačno nema parlamentarne većine. Pozvao je premijera da, ili pokaže da ima većinu, ili da pozove na nove izbore.

''Nećemo sudjelovati u ovoj lakrdiji i ovom radu. Zato smo danas pokrenuli zahtjev za razrješenje tri potpredsjednika Sabora iz HDZ-a, jer želimo da se u parlamentu uspostavi nova većina. Ako to nije tako, rješavamo stvari na drugi način', rekao je Bernardić.

''Plenković je cijelu Hrvatsku doveo u situaciju velike političke nestabilnosti koja će za rezultat imati veliku ekonomsku nestabilnost'', zaključio je.

10:35 - Robert Podolnjak iz Mosta rekao je da se traži opoziv predsjednika Sabora, ali ne nudi tko bi mu mogao biti zamjenik. Čini se da se scenarij o uzurpaciji vlasti počeo ostvarivati, smatra Podolnjak.

Predsjednik Vlade dužan je predložiti što prije glasovanje o novim ministrima, napomenuo je Mostov stručnjak za ustavno pravo. To bi se trebalo učiniti sedam dana od razrješenja ministara. Isto tako treba formirati parlamentarnu većinu koja će im dati povjerenje. Svako otezanje, ističe Podolnjak, pokazuje da parlamentarne većine nema.

''U ovom trenutku predsjednik Sabora jedina je brana kršenju Ustava'', kaže Podolnjak.

10:31 - Ivan Vrdoljak osvrnuo se na aktualnu krizu vlasti. ''Čemu taj strah od pozitivnih natjecanja, da se natječemo idejama i rezultatima, a ne da optužujemo druge istinama, lažima, fake newsom? Mislite li da građani znaju tko od ovdje predstavljenih stranaka misli na reforme, nezaposlene, blokirane. Mogu li građani razumjeti tko ima kakav stav i kakvu politiku o za njih ključnim temama? Ne znaju, jer se ovdje ne razgovara u Saboru. Ne znaju, jer se razgovara tko će na ružniji način govoriti o svojim oponentima. Mi ćemo biti drugačiji, izazivam vas da se natječemo kao politička konkurencija, a ne kao politički neprijatelji'', rekao je Vrdoljak.

10:25 - Branko Bačić iz HDZ-a rekao je da HDZ ima 79 potpisa saborskih zastupnika za razduženje dužnosti predsjednika Sabora Bože Petrova i na taj način u skladu s ustavnom praksom, napomenuo je, Petrov bi trebao odstupiti.

Predložio je, s obzirom na to da sada postoji kvorum, stavi na dnevni red prijedlog o razduženju. Ako se tako ne učini, predložio je da se sazove sjednica Predsjedništva Sabora koje će odlučiti kako će Sabor raditi sljedećih dana.

''Izgubili ste povjerenje svojih zastupnika. Ovo nije normalna situacija i teško je nastaviti rad'', rekao je Bačić.

10:17 - Ivan Pernar iz Živog zida govorio je o krizi vlasti. Rekao je da svjedočimo situaciji kakva je bila prije posljednjih parlamentarnih izbora. ''Za naše građane u suštini suradnja Mosta i HDZ-a nije bilo ništa'', istaknuo je on.

Pozvao je premijera da podnese ostavku, jer nema 76 glasova u Saboru. ''U parlamentarnoj krizi nećemo podržati ovu vlast'', rekao je Pernar.

10:05 - Zastupnici su zatražili stanku oko krize vlasti, a iz HDZ-a su stanku tražili da bi govorili o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Petrovu.

10:04 - Dopunjen je dnevni red sa sedam novih točaka, među kojima je i odluka o razrješenju predsjednika Hrvatskog Sabora. Kako kvoruma nije bilo, nije se moglo odlučiti o dnevnom redu.

'Domagoj Ivan Milošević iz HDZ-a je novinarima u hodniku Sabora nakon sastanka Kluba HDZ-a rekao da je subjektivan u preslagivanju.' 9:50 - Očekuje se da bi HDZ odmah na početku mogao tražiti stanku i zastupnicima s govornice objasniti zašto Božo Petrov mora otići s mjesta predsjednika Sabora. Pitanje je hoće li uopće biti kvoruma da se danas može nastaviti s raspravom. Jer, ukoliko se HDZ-u ne svidi dnevni red, mogli bi napustiti sabornicu i time srušiti kvorum za nastavak sjednice.

9:38 - Danas bi mogao biti jasniji odnos snaga saborskih zastupnika, nakon krize Vlade koja potresa Hrvatsku posljednjih nekoliko dana. Prije saborske sjednice sastali su se zastupnici Kluba HDZ-a. Na sastanku je bio i premijer i HDZ-ovi ministri te Milorad Pupovac iz SDSS-a, ali nisu željeli davati izjave.

Sastali su se i SDP-ovci. Doznaje se da je u toj stranci došlo do raskola. Dio njihovih zastupnika vjerojatno će glasati za opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova, suprotno zaključku vrha stranke koji se opredijelio da SDP ne podrži smjenu predsjednika Sabora koju traži HDZ.

9:20 - Već bi se danas na početku današnje sjednice moglo zatražiti glasovanje za opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova kako bi se preduhitrila rasprava o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Evo koji zastupnici nose prevagu

Novi odnos snaga u Saboru pokazat će dva važna glasovanja - jedno o opozivu ministra financija Zdravka Marića i drugo o izboru Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora.

Odnos snaga za opoziv Marića:

Za rušenje ministra Marića oporba treba 76 ruku, ali zasad mogu računati samo na 74. 

- 37 SDP-ovih zastupnika,

- HNS-ovih devet,

- 15 Mostovih,

-  3 IDS-a i

-  3 Živog zida

- 1 HSU-a i

- 1 SNAGA-e

Upitno je kako će glasovati nezavisni zastupnici Željko Lacković i Željko Glasnović te tri zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku – Ivan Lovrinović, Ivica Mišić i Marin Škribola.

Odnos snaga za opoziv Petrova:

HDZ želi smijeniti Petrova i postaviti Jandrokovića. Most je protiv. U oba slučaja prevagu mogu odnijeti tri zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku za koje se još ne zna kako će glasovati.

HDZ treba podršku zastupnika za izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Zasad imaju sigurne 72 ruke:

- 56 zastupnika iz redova svoje stranke,

- 8 manjina,

- 2 Demokršćanske stranke

- 2 iz redova Bandićeve stranke i Reformista

- 1 HSLS-a,

- 1 Hrasta,

- 1 HDSSP-a 

-  1 nezavisnog Željka Lackovića.

Upitni su glasovi stranke Promijenimo Hrvatsku, te nezavisnih Brune Esih i Željka Glasnovića.

Aktualnoj krizi vlasti s neizvjesnim ishodom prethodila je dramatična prošlotjedna sjednica Vlade na kojoj su trojica Mostovih ministara na sjednici Vlade odbila podržati HDZ-ovog ministra financija Zdravka Marića, čiji opoziv traži oporba, a premijer Andrej Plenković kao ''odgovor'' je promptno razriješio Mostove ministre i državne tajnike iz njihove kvote.

Rješenje krize tako sada ovisi o ishodima triju mogućih glasovanja u Saboru – oporbenom prijedlogu o iskazivanju nepovjerenja Zdravku Mariću, o opozivu Mostova predsjednika Sabora Bože Petrova, kao i mogućem izglasavanju povjerenja HDZ-ovcu Gordanu Jandrokoviću kao novom čelniku Sabora, a sukladno tome postoje i tri "scenarija" ishoda.

Rasprava o državnim arhivima

Raspravom o državnim arhivima Sabor ulazi u najburniji tjedan u ovom sazivu, u kojemu se očekuje rasprava o oporbenom prijedlogu o iskazivanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, o opozivu Mostova predsjednika Sabora Bože Petrova, kao i mogućem izglasavanju povjerenja HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću kao novom predsjedniku Sabora.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene