Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje sjedite?

Jednu stvar je važno znati ukoliko sjedite na stražnjem sjedalu automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj prometnih nesreća je u porastu, a nažalost raste i broj poginulih osoba.

U Hrvatskoj je 2015. život izgubilo 348 osoba, što je iznad europskog prosjeka. Najugroženije skupine su motociklisti, mopedisti, biciklisti, ali i putnici u osobnim automobilima - i to oni koji se voze na stražnjem sjedalu.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Lovranu - 2 Istražuje se uzrok Strašna nesreća zavila je Lovran u crno, mještani tuguju, ali i upozoravaju: ''Ovo je samo jedna u nizu na ovoj cesti'' Prometna nesreća u Lovranu - 5 U Lovranu FOTO Stravični detalji nesreće u kojoj je smrtno stradala mlada djevojka: "Nesretnu je curu vukao 20-ak metara, prizor je bio strašan"

Prolazak kroz crveno, prebrza vožnja ili samo trenutak nepažnje može biti koban. A zagrebačkom prometnom redarstvu, zahvaljujući 300 kamera diljem grada, ništa ne promakne.

U 2015. godini zabilježeno je 32.531 prometna nesreća, što je povećanje od 3,6 posto u odnosu na 2014. godinu. Život je izgubilo 348 osoba, odnosno 40 više nego godinu prije.

'Izuzetno veliko povećanje, pogotovo kad se gleda u jednom kontekstu da smo zadnjih 6 godina imali konstantna velika smanjenja, ovo je sada kao jedan hladni šok', kaže Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Sve više stradavaju motociklisti, mopedisti i biciklisti. Među najugroženijima su i putnici osobnih vozila i to oni koji sjede na stražnjem sjedalu. Razlog - nevezanje pojasa.

'Vozilo sleti s kolnika, vozač i suvozač koji su bili vezani ako imaju ikakve ozljede imaju lake tjelesne, a drugi koji nisu bili vezani ispadaju iz vozila i smrtno stradavaju', objašnjava nam gospodin Huljak.

Nepoštivanje propisa te neprilagođena brzina glavni su uzrok prometnih nesreća. No problem je i u starom voznom parku. Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 13 godina.

Veća odgovornost vozača, ali i pojačan policijski nadzor koraci su prema sigurnijem prometu. Cilj policije je da do 2020. godine broj poginulih na našim cestama ne bude viši od 213 osoba.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene