Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez prije svega

Nesreće se ne događaju drugima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeli ste u automobil i stavili dijete u krilo? Tako se s njim ne smijete voziti ni metra!

Nesreće u blizini kuće nisu rijetkost, barem prema iskustvu članova tima hitne pomoći. 'Beba je odostraga počela plakati, a sjedila je vezana u sjedalici. Bili su blizu kuće svojih prijatelja. Mama se odvezala, uzela bebu k sebi u krilo... Došlo je do frontalnog sudara.To dijete da je bilo vezano, ne bi apsolutno bilo ozlijeđeno.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

Mama je pri toj brzini od 40-50 km/h razvila silu od jedne i pol tone na bedrene kosti djeteta o komandnu ploču. Stisnula je i prignječila svoje dijete i došlo je do frakture obje bedrene kosti bebe', prepričava liječnica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr. Tatjana Pandak. Da do nesreće nije došlo u blizini dječje bolnice, beba vjerojatno ne bi preživjela.

Svog školarca obavezno vežite pojasom, a mlađe dijete mora biti u autosjedalici!  'Dijete od 2, 3 ili 5 godina koje ima 10-20 kg, to je 300 do 600 kg - nema čovjeka koji to može zadržati. Znači, u slučaju sudara puno je bolje da je dijete na neki drugi način pričvršćeno, a ne na rukama roditelja', objašnjava fizičar dr. Ceci s Instituta Ruđer Bošković.

>> Ovako svom djetetu možete spasiti život!

Osim djeteta, važno je i razne predmete dobro učvrstiti ili staviti u prtljažnik. Predmet koji u automobilu nije učvršćen, primjerice kišobran, pri brzini od samo 50-ak kilometara na sat može težiti gotovo 40 kilograma! A taj udarac onda nećete zaboraviti. Kojih opasnosti u automobilu nismo svjesni - doznala je ekipa Provjerenog.

'Projektili' i 'bombe' - te su izraze koristili liječnica i trener sigurne vožnje kada ih je ekipa Provjerenog pitala za neučvršćene stvari u automobilu. 'Ako imate žensku torbu koja teži 5 kg, što obično znaju naše dame imati jer moraju imati sve sa sobom, kod 50km/h kad dođe do sudara torba od 5 kilograma teži 277 kilograma i produžava s 50km/h', objašnjava Ivo Markanović iz Centra za sigurnu vožnju.

Otkako je patentiran krajem 50-ih, pojas je najsigurniji mehanizam zaštite u automobilu. To i dalje ostaje unatoč tolikom tehničkom napretku autoindustrije. Zašto su u zabludi svi koji misle da će preživjeti ako budu nevezani, te zbog toga ispasti iz automobila, ne smiju propustiti pogledati prilog iz Provjerenog.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene