Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Španskom

'Broj prijava protiv nasilnika se smanjio jer su žene izgubile povjerenje u sustav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Motivi koji su nagnali vojnog djelatnika na ubojstvo i samoubojstvo još se pokušavaju dokučiti.

Riječ je očito o tragičnom slučaju kakvima svjedočimo već godinama - počinitelj je od ranije poznat policiji zbog obiteljskog nasilja i to još iz prvog braka, a doznajemo i da su njegovi nadređeni u vojsci s tim bili upoznati.

Pročitajte i ovo Bračni par ubio djecu pa izvršio samoubojstvo Ogromna tuga u susjedstvu Nezapamćena tragedija u Srbiji: Sumnja se da je mladi bračni par ubio djecu prije samoubojstva Ubijeni Katie Higton i Steven Harnett stravična ubojstva u Engleskoj Monstrum ubio bivšu partnericu, masakrirao njezina dečka i silovao još jednu ženu pred djecom: "Romeo i Julija sada mogu zajedno umrijeti"

O slučajevima obiteljskog nasilja i time kako se sustav nosi s njima, razgovarali smo sa Sanjom Sarnavkom iz Udruge Babe.

Narušava li ova tragedija povjerenje u sustav?

Mi kontinuirano tvrdimo da sustav ne funkcionira bez obzira na to što se ovakve stvari ne mogu predvidjeti. Ali sad bi trebalo napraviti analizu i vidjeti gdje su se dogodile greške. Ako je već osvjedočeni i potvrđeni nasilnik, onda je vojska morala reagirati, jer u zakonu o zapošljavanju i svim obavezama vojnih djelatnika, jasno stoji da se oni ne smiju ogriješiti o ljudska prava i moraju poštovati i drugu osobu i trebaju i stegovno odgovarati, ako treba. Sada bi trebalo vidjeti gdje je u tom lancu nešto propušteno.

Znači, prvi u lancu su vojska, nadređeni?

Ako su bili upoznati, on je morao snositi nekakve sankcije. To je ono što mi cijelo vrijeme tvrdimo da se danas više nitko neće usuditi reći da za nasilje ima opravdanja. Ali na tisuće načina vidite da se progledava kroz prste. Nedavno smo imali situaciju da je ravnatelj teško pretukao ženu. Nije uopće kažnjen, nego je morao dati nekakav dobrovoljni prilog i ostao je ravnatelj škole. Dakle, koja je to poruka i to u malom mjestu gdje svi znaju, i to je odgojno obrazovna ustanova. Koliko sam čula i ovaj čovjek se bavio edukacijom unutar vojske. Kako mi mislimo napraviti nešto i poslati oštru poruku nasilnicima ako oni i dalje mogu raditi, dobivati plaću i ne snositi nikakve posljedice.

Prije nekoliko mjeseci imali smo dva javno prikazana slučaja obiteljskog nasilja, sad ovo. Ali, pomiče li se išta u sustavu?

Ne pomiče se, jer ono što se događa govori se o tome kako se smanjio broj prijava. Smanjio se dijelom zbog toga jer su žene izgubile povjerenje u sustav, jer se sve češće kažnjavalo prekršajno i nasilnika i žrtvu, jer se nema vremena, jer nema dovoljno sredstava, ljudi, i ako se pred maloljetnom djecom događa nasilje, onda i žrtva plati jer se bunila i usprotivila nasilniku. Znači ona bi trebala kao ova žrtva čekati da bude ubijena pa neće onda biti kažnjena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene