Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 puta iznad granične vrijednosti

Brođani proživljavaju do sada nezabilježeno zagađenje sumporovodikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom današnjeg dana od ranih jutarnjih sati mjerna postaja za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu pokazuje alarmantne rezultate zagađenosti.

Već ​od ranog jutra zrak je na području grada Slavonskog Broda bio ​onečišćen visokim koncentracijama sumporovodika, a posebno je bilo zabrinjavajuće ​što ​su koncentracij​e opasnih kemijskih spojeva u zraku​ iz bosanskobrodske rafinerije nafte i dalje rasle.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet veće razine Povećana koncentracija kancerogenog benzena u zraku, Brođani nosili maske Slika nije dostupna Zagađenje iz rafinerije Slavonski Brod: Sumporovodik blizu rekordno visokih razina

​Već u podne je satna koncentracija sumporovodika bila alarmantno visoka, čak 10 puta iznad granične vrijednosti i iznosila je 73,5 µg/m3. Također je iznad dozvoljene vrijednosti od 350 ​µg/m3 ​zabilježena i satna koncentracija sumpor dioksida.

>>Slavonski Brod: Pokretna mjerna stanica počela s radom

​Podaci u 13 sati pokazal​i​ su da Brođani danas trpe izloženost rekordno visokoj koncentracij​i sumporovodika, koja je u sat vremena ​porasla na do sada nezabilježenih 124,6 µg/m3, što je gotovo osamnaest puta više od dozvoljene granične vrijednosti. Sukladno Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku satna granična vrijednost H2S ne smije prelaziti 7 µg/m3.

Alarmantna situacija je i sa ​razinom sumporovog​ dioksid​a ​koji i dalje skače visoko iznad dopuštene granične vrijednosti od 350 µg/m3 ​i u 13 je​ sati iznosio 499 µg/m3.​

Obzirom da su građani G​rada Slavonskog Broda tijekom današnjeg dana izloženi do sada ne zabilježenom i po zdravlje opasnom zagađenju s enormno visokim satnim koncentracijama ​zagušujućeg​ sumporovodika i sumpor dioksida, benzena i lebdećih čestica​, gradski ​Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša ponovno je dopisom upozorio Ministarstvo zaštite okoliša na alarmantne podatke onečišćenj​a​ zraka​ u Slavonskom Brodu i okolnim naseljima​. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene