Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Vlada odlučila o prodaji

Brodotrogir ipak Danku Končaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je ponudu tvrtke Kermas energija Danka Končara proglasila najboljom.

Na temelju prijedloga Vladine komisije, prihvaćena je Končarova ponuda za kupnju 1.177.014 dionica Brodotrogira, a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je da su oba ponuditelja dala kvalitetna korporativna jamstva u iznosu od 70 i 75 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora" Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

>> Iz Brodotrogira traže da se Čačić očituje o njihovoj sudbini

More Trogir poduzetnika Slobodana Ljubičića nudio je izgradnju novog sadržaja i djelatnosti koje su najprimjerenije lokaciji trogirskog brodogradilišta, a nakon završetka projekta bilo bi novozaposleno najmanje 1.000 ljudi. Ulaganja bi u prvih pet godina iznosila 260 milijuna eura, dok bi konačna ulaganja dosegnula 580 milijuna eura.

Sadašnji broj od 1.239 radnika smanjio bi se tijekom ove godine za 239 radnika, a u idućih pet godina za još 105 radnika.

U brodogradnji bi se pretežno zadržao najveći broj ljudi, ali ide se i u turističku ponudu - marinu, servisnu bazu i poslovno-turističku zonu.

Čačić je ocijenio kako je Ljubičićev projekt 'više developerski', a Končarov 'više industrijski'. Osobno mi je bliži developerski projekt, kazao je, ali komisija je odlučila drugačije, jer Končarova ponuda značajnije predviđa zadržavanje brodograđevne djelatnosti.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako je prijedlog komisije jedno, a politička odluka Vlade drugo. 'Bez obzira na afinitete, odlučili smo se za prijedlog koji jamči zadržavanje industrijske proizvodnje, uglavnom proizvodnje brodova', rekao je.

Pohvalio je Čačića i njegove suradnike koji pola godine, pod pritiskom vremena, ekonomske i financijske krize i obaveza preuzetih pred EU, pokušavaju naći rješenje za brodogradnju, što nitko u zadnjih 20 godina nije ozbiljnije pokušao napraviti.

Vremena za čekanje nema, a stvari zasad čak izgledaju preružičasto. Budućnost je teška i neizvjesna, tako da nove vlasnike brodogradilišta čeka velika borba za opstanak na tržištu, ocijenio je Milanović.

Osim odluke o prodaju trogirskog brodogradilišta, Vlada je danas usvojila prijedlog zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji kojim se i u Hrvatsku uvodi tzv. 'registar pedofila'. Također je predložila izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se uvodi nadzor nad svim potrošačkim kreditima i zabranjuju lihvarski uvjeti kreditiranja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene