Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istinu može rasvijetliti DORH

Brijunski transkripti: I Šeks demantirao Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko je poslao brijunski transkript mimo službene procedure u Haag i dalje je nepoznanica. Svi koji su bili u doticaju s transkriptima iz Ureda predsjednika Tuđmana, tvrde da oni nisu.

Istinu, koja doduše neće pomoći generalima u obaranju presude, mogla bi rasvijetliti jedino istraga Državnog odvjetništva. Ono je može pokrenuti samo po službenoj dužnosti ili na nečiji zahtjev.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši predsjednik o optužbama Mesić: Transkripte su prije mene 'češljali' Jarnjak, Šeks i M. Tuđman Slika nije dostupna 'Rekli su da nisu Haagu dali transkript' Brijunski transkripti: Sve što je Haag tražio išlo je preko Vlade

U blagdanskom ozračju premijerka na temu koja trese državne političke krugove bez komentara. 'Ostavimo politiku danas, ostavimo politiku. Bit će vremena za politička pitanja. Predlažem da to ostavimo za trenutak po strani', rekla je Kosor.

>> Jarnjak i Tuđman demantiraju Mesića

Nakon Ivana Jarnjaka i Miroslava Tuđmana i Vladimir Šeks demantira bivšeg predsjednika Mesića. Potvrđuje da je, nakon smrti predsjednika Tuđmana, povjerenstvo pripremalo primopredaju dokumenata. Popisali su ih i selekcionirali. Osobni su išli obitelji, stranački HDZ-u, dio obavještajnim službama, a sve drugo, tvrdi, ostalo je u predsjedničkom uredu.

'Došao sam zajedno s Ivom Sanaderom, koji je bio član predsjedništva HDZ-a, i preuzeo sam u ime HDZ-a transkripte koji su bili vezani uz djelovanje HDZ-a', oglasio je Vladimir Šeks u priopćenju. O svemu što je uzeo, kaže, postoji i zapisnik. Budući da svi sudionici vremena tvrde kako oni nisu slali dokumente u Haag niti ih uzimali mimo zakona, pravu istinu mogla bi pokazati jedino istraga.

Državni odvjetnik može pokrenuti istragu

Iako je prošlo cijelo desetljeće ova adresa još uvijek za povjerljive državne dokumente može odigrati ključnu ulogu. Ukoliko postoji sumnja da se netko ogriješio o zakon i namjerno tajne dokumente uzeo, državni odvjetnik može pokrenuti istragu. Jasno to nalaže i zakon.

'Ako je do državnog odvjetnika samo dopro glas da je počinjeno kazneno djelo, a osobito ako je počinitelj nepoznat, državni će odvjetnik, ako to ne može poduzeti sam ili preko drugih tijela, zahtijevati od redarstvenih vlasti da prikupe potrebne obavijesti i poduzmu druge mjere radi otkrivanja kaznenog djela i počinitelja', stoji u Zakonu o državnom odvjetništvu.

Ako je netko prekršio zakon, treba i odgovarati. S druge strane, činjenica je da će generalima Gotovini i Markaču to u ovom trenutku malo značiti. Njihove obrane u kratko vrijeme trebaju pripremiti žalbu kojom će pokušati rušiti udruženi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene