Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zašto prije nije ništa rekao?'

Jarnjak i Tuđman demantiraju Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza napada da je upravo on slao dokumente Haagu, Stjepan Mesić uzvratio je udarac.

Prvo je optužio Tomislava Karamarka, a potom prozvao i Ivana Jarnjaka, Vladimira Šeksa te Miroslava Tuđmana. Svi su oni, tvrdi Mesić u tekstu za Novi list, češljali po transkriptima. Povjerljive državne dokumente, tvrdi bivši predsjednik Stjepan Mesić, Jarnjak, Šeks i Tuđman češljali su prije nego što je on preuzeo ured. Time ih izravno optužuje da su s tajnim dokumentima mogli raditi što hoće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić Slika nije dostupna Na zahtjev Karadžića poslan poseban nalog 'Miroslav Tuđman zna kako se švercalo oružje iz Irana'

'Iz zatečenih zapisnika mogli smo utvrditi da je Jarnjak osobno čitao i izdvajao one transkripte koji su mu se činili iz raznih razloga zanimljivima', rekao je Mesić. Jarnjak na te optužbe odgovara - neka Mesić kaže koji dokumenti. 'Neka kaže koji dokumenti, na koji način. Ja ih sigurno nisam otvorio ni vidio. Ako zna neka kaže', rekao je Ivan Jarnjak.

>> Mesić: Transkripte su prije mene 'češljali' Jarnjak, Šeks i M. Tuđman

>> Vekić: Mesić lažima proziva pokojnog Tuđmana i mene

'Jedan dio tih transkripata preuzeo je Vladimir Šeks, drugi Miroslav Tuđman, dok je treći dio na čudan način nestao, da, upravo tako, nestao', rekao je Mesić. Jarnjak sve demantira, ali potvrđuje da je tada osnovana komisija koja je dokumente popisala i selekcionirala kako bi napravili primopredaju. 'Nakon tri dana smo rekli to pripada HDZ-u, to pripada osobno pokojnom predsjedniku, a ovo ostaje u Uredu predsjednika', tvrdi Jarnjak.

I obitelj Tuđman sjeća se istog. 'Spominje se kao da sam ja u tome selekcionirao ili radio s transkriptima što je čista laž. Može se vidjeti da ja od smrti predsjednika uopće nisam odlazio na Pantovčak, osim kada sam došao preuzeti onaj dio osobnih stvari predsjednika što je zapisnički ustanovljeno', rekao je Tuđman.

Vesna Škare Ožbolt Tuđmanov ured predala je Mesiću. Povjerljivi dokumenti držali su se isključivo u sefu i pristup, tvrdi, nije imalo mnogo osoba. 'Raspolagali smo sa šiframa samo predsjednik Republike i ja. Ja sam kada je došao novoizabrani predsjednik tu šifru i ključ sefa dala predsjedniku Republike', rekla je Škare Ožbolt.

Kad je toliko zaljubljen u istinu neka on sada da svoj transkript svog svjedočenja u Haagu, ali u korist optužbe, a ne obrane, poručio je Jarnjak Mesiću A iz sefa su tzv. Brijunski transkript i njegova skraćena audio verzija odigrali ključnu ulogu u Haagu, davno prije nego što je država haaškom tužiteljstvu uopće potvrdila da ih ima. Mesić poručuje da on to nije napravio. Taj je zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom, Protuobavještajna agencija čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko pronašla u podrumskome arhivu. Izuzela ga je te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haaškome sudu.

No, Karamarko je to demantirao. Vesna Škare Ožbolt i kao bivša ministrica pravosuđa poručuje kako se suradnja s Haagom trebala odvijati isključivo preko Vladinog ureda za suradnju s Hagom. Mnogo toga je, očito, išlo mimo. 'Ako je novoizabrani predsjednik vidio da nedostaje određeni dio dokumenatcije zašto nije pozvao policiju, DORH, pa i sigurnosne službe da se ispita što nedostaje', rekla je Škare Ožbolt.

Mesić je svoja saznjanja s javnošću podijelio tek sada. Naši sugovornici u tome vide pokušaj da sa sebe spere odgovornost za presudu hrvatskim generalima za što ga mnogi prozivaju. 'Naprosto je činjenica da je Mesić te dokumente dilao', smatra Miroslav Tuđman. 'Pa kad je toliko zaljubljen u istinu neka on sada da svoj transkript svog svjedočenja u Haagu, ali u korist optužbe, a ne obrane', rekao je Jarnjak.

Razgovarali smo danas i s ostalim bivšim dužnosnicima koji su, nakon smrti Franje Tuđmana, imali pristup transkriptima. Pred kameru ne žele, ali tvrde da su poštovali proceduru. Ostaje nejasno kako je dio dokumentacije, bez ičijeg znanja, završio u Haagu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene