Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Upoznali' ga Hrvati i Slovenci

Ubijao je i u virtualnom svijetu: Sociopat u igrici ubija izmišljeni lik, a u stvarnosti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojica iz Norveške je godinama ubijao i u virtualnom svijetu. Bio je igrač Warcrafta, najveće online igre na svijetu koja ima 12 milijuna korisnika. Na forumima se sada zgroženo javljaju i neki Hrvati i Slovenci koji su ga kroz igru upoznali. Barem su tako mislili.

Breivik se godinama i igrao ubijanja. Strastveno je ratovao u Warcraft online igri. Nadjenuo si je ime Andersnordic i Conservatism i na avataru je imao žensku pojavu. Bio je u podudruženju Nevermore, koje se priopćenjem ogradilo od svog bivšeg člana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Samo sam branio svoju zemlju' Anders Breivik: 'Učinio bih to ponovno' Slika nije dostupna Militantni antiislamisti diljem europe Breivik: ima nas još!

Dok je bio član 2007. i 2008. godine, bio je opušten, otvoren i sposoban Mag. Predstavljao se kao uspješan čovjek koji se bavi investicijama i tržištem dionica. Nije se upuštao u političke rasprave niti izražavao kontroverzna ili ekstremistička mišljenja.

'Igrači to znaju igrati dan i noć, doslovno cijeli dan 24 sata na dan provedu u toj igrici bez ikakvog socijalnog kontakta i stvarne komunikacije s drugim ljudima', kaže Leon Juranić, stručnjak za računalnu sigurnost.

Njegovi suigrači, kojih ima i u Hrvatskoj i Sloveniji, kažu da je djelovao čudan, ali ne i bolestan. 'Čovjek stupi u kontakt s nekim koga zapravo ne poznaje i to je izuzetno opasno. Na taj način udaljujemo se od svoje autentičnosti i približavamo se području čiste perverzije', objašnjava Milan Košuta, psihoterapeut.

'Ukoliko date više osobnih informacija kako se zovete i otkud ste, može vam doći doma, ako ima neke sociopatske sklonosti napraviti neku glupost', tvrdi Juranić i kaže kako u igrici može ubiti izmišljen lik, a u stvarnom životu vas.

'Mislim da je to dobro da se dogodilo takvo nešto, takvo razočarenje, jer ako to ne potakne ljude da postanu neposredniji u odnosima ne znam što ih može potaknuti', kaže psihoterapeut Košuta. Mnogima koji su se igrali ubijanja s ubojicom, više nije do igre.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene