446683
446683
446683
446683
446683

Branko Hrvatin: 54 liste nisu poštovale 'žensku kvotu'

  • , 15.08.2016., 20:50
  • Autor:
  • komentara

Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

 
 
 
 
Branko Hrvatin o nadolazećim izborima (Video: Dnevnik Nove TV)
Branko Hrvatin o nadolazećim izborima (Video: Dnevnik Nove TV)

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je pravovaljanost svih 177 kandidacijskih lista za prijevremene parlamentarne izbore 11. rujna, čime je u ponedjeljak službeno počela izborna promidžba.

S predsjednikom DIP-a Brankom Hrvatinom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV, Vjekoslav Đaić.

Gospodine Hrvatin, izuzmemo li 2003. kad je bilo 5 tisuća kandidata, u ova protekla tri ciklusa broj kandidata stalno raste. Kako objašnjavate tu želju i potrebu da se kandidati odnosno ljudi uključuju u politiku? Otkud taj interes?

Pa vjerojatno mogućnošću da utječu na neke društvene procese. Međutim, činjenica je da su to mali pomaci. Na prošlim izborima imali smo 166 lista, a 39 kandidata u 12. izbornoj jedinici. Sad je to 177 lista i 29 kandidata. Dakle, to je više nego što smo imali prije šest i više mjeseci.

Izborna promodžba je počela u ponedjeljak u 17 sati. Međutim, svjedoci amo i znamo da je ona počela daleko prije. Koji su instrumenti DIP-a za nadziranje financiranja te pretkampanje?

Što se toga tiče mislim da imamo dosta dobre alate koje smo prezentirali i pokazali da su djelotvorni u prošlim i pretprošlim parlamentarnim izborima. Gotovo na dnevnoj bazi, gotovo u realnom vremenu dobivamo podatke s otvorenih računa - koje su donacije, u kojem iznosu, od koga su uplaćene. Postoji i ona obveza 7 dana prije samog dana izbora da svaka lista odnosno svaka stranka koja je otvorila te račune podnese i financijsko izvješće o primljenim donacijama i učinjenim troškovima. 45 dana nakon što se izbori završe bit će ono konačno izvješće o financiranju izborne promidžbe u kojoj će se nalaziti potpuni podaci koji su do tada i zaprimljeni kao donacija odnosno koji su učinjeni kao trošak.

Što se tiče ženske kvote na listama, svjedoci smo da ni ovih izbora nije ispunjena kvota od 40 posto kad govorimo ukupno na listama. Neke stranke također nisu imale ispunjenu tu kvotu. Je li po vama dovoljno globiti stranke ili mislite da treba mijenjati zakon pa da takva lista odmah kod predaje bude diskvalificirana?

Vi znate da je takav pokušaj bio i da je takva odredba i usvojena u Hrvatskom saboru. Ustavni sud je rekao da je takva posljedica odbačaja podnesene kandidature ukoliko nije poštovano tih 40 posto uravnotežene zastupljenosti spolova na toj određenoj listi previše jaka i u tom dijelu je ukinuta. Međutim, postoji još i dalje prekršajna odgovornost za one liste koje to nisu poštovale. To su sada 54 liste koje smo mi uspjeli vidjeti. DIP je već upozorio i prije podnošenja lista sve predlagatelje da će podnijeti prijevu odnosno obavijestiti kako Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova tako i Državno odvjetništvo o onim predlagateljima koji nisu poštovali tu uravnoteženu zastupljenost spolova na listama.

U izbornoj noći kada možemo očekivati neke prve obrise novog saziva Sabora?

To će ovositi o dinamici. Mi smo nastojali biti što otvoreniji. Vidjeli ste da smo zadnji puta izašli vrlo rano s podacima. I tu postoji nerazumijevanje ili slabo razumijevanje javnosti toga što je uzorak, a što je realno prikupljanje podataka sa terena. Tako da ćemo odlučiti kada ćemo otvoriti naše baze podataka. Da li će to biti u 22 sata ili možda u 22:30 sati, ali svakako iza ponoći toliko imamo iskustva da možemo reći da će se tada već vidjeti pojedini obrisi. Međutim, ako vidite zadnje izbore, dosta je lista bilo baš na onoj granici 5%. Jedna je lista čak i prešla 5% pa nije sudjelovala u podjeli samih mandata. I tu treba biti doista oprezan i čekati te rezultate.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se