Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branko Grčić

'Treba se dogoditi čudo da u privatnom sektoru ostvarimo pozitivne stope'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predviđanja Ekonomskog instituta, koji je prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini smanjio na pad od 0,5 posto, umjesto ranije očekivane nulte stope, grčić drži realnim.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić komentirao je u utorak najnovije podatke o rastu industrijske proizvodnje treći mjesec za redom rekavši kako će se idućih mjeseci vidjeti je li riječ o stalnom trendu i preokretu u industriji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

"Svaki optimizam u ovom trenutku bi nam jako dobro došao", poručuje Grčić.

Branko Grčić: 'Radi se o povijesnom projektu, sigurno najvećem u Hrvatskoj ikada u području vodoopskrbe'

Dobar znak su možda već krajem 2013. bili podaci za preko 100.000 poduzeća u realnom sektoru, koji su pokazivali da je tamo lani radilo 25.000 ljudi više nego prethodne godine, što također upućuje na određenu pojačanu aktivnost u tom segmentu.

"Rezultat je, isto tako, povećanje neto dobiti u realnom gospodarstvu gotovo za trećinu, pa iako se ne radi o velikim brojkama trend je pozitivan i nagovještava poboljšanja u hrvatskom gospodarstvu", kazao je Grčić novinarima nakon SDP-ova polaganja vijenaca na grob Ivice Račana.

Predviđanja Ekonomskog instituta, koji je prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini smanjio na pad od 0,5 posto, umjesto ranije očekivane nulte stope, Grčić drži realnim.

"Mislim da je to realno, jer cijelo vrijeme govorimo - da nije bilo tako velikog pritiska na fiskalnu konsolidaciju i rezanje deficita od otprilike 8 milijardi kuna samo u ovoj godini, vjerujem da bismo ostvarili gospodarski rast. Ovako, treba se dogoditi čudo u privatnom sektoru da ostvarimo pozitivne stope", priznaje Grčić.

Drvna industrija zadnjih 10 godina bilježi gospodarski preporod

Na pitanje kada se mogu očekivati prvi projekti s liste strateških investicija Grčić je napomenuo da prvi projekti na toj listi već postoje.

"Imamo četiri projekta, dva smo morali odbaciti jer nisu ispunili potrebne uvjete, a sada se radi na rješavanju tih problema, jer kada projekt dođe na Vladu praktički pola posla već je obavljeno", tvrdi Grčić.

Pojašnjava kako službe Ministarstva gospodarstva i Agencije za investicije rade zajedno s investitorima na otklanjanju teškoća i pripremi sporazuma ili Vladine odluke kojom se precizira što točno država kani napraviti da bi se neka investicija dogodila.

Reakcije pristižu sa svih strana

Nakon jučerašnjeg Vladinog predstavljanja mjere outsourcinga, reakcije pristižu sa svih strana. Nezadovoljni sindikati ponovili su da bi se takvim izdvajanjem ugrozila radnička prava. Hrvatski laburisti reagirali su na jučerašnju izjavu ministra Grčića kako je zbog javnog duga upitna financijska stabilnost države, a Vladin rad i provođenje mjera komentirali su i u HDZ-u.

Smatraju kako Vlada ne pokazuje ni minimum socijalne osjetljivosti prema radnicima i građanima. Predsjednik odbora za rad HDZ-a, Boris Kunst, posebno se osvrnuo na jučerašnji prijedlog autosorsinga potpredsjednice Vlade, Milanke Opačić.

'U prošlom sazivu sabora gđa Opačić je imala jednu ulogu od SDP-a gdje je u principu bila narikača nad radnim i socijalnim pravima radnika i građana. Nije bilo sjednice da nije proljevala suze nad njihovom sudbinom, eto došla na vlast, postala ministrica i danas jednostavno postaje grobar, grobar radnih mjesta', izjavio je Boris Kunst, predsjednik Odbora za rad HDZ-a.

'Da bi se hrvatska financijska situacija stabilizirala za početak predlažem smjenu ministra Grčića, to bi bio jedan od najsupješnijih ptoeza koji bi se mogao povući', kazao je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada. (M.G/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene