Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Braniteljske udruge protiv oduzimanja odličja Glavašu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije osudila je prošlotjednu inicijativu Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara da se Branimiru Glavašu i Vladimiru Zagorcu oduzmu odličja zbog iskazanog prezira prema hrvatskom pravnom sustavu, smatrajući da je riječ o pozivanju na kršenje Ustava i zakona RH.

Dopredsjednik Koordinacije Darko Nađ rekao je na konferenciji za novinare kako članak 19. Pravilnika o priznanjima i odličjima RH, uz ostalo, propisuje da se postupak oduzimanja odličja može pokrenuti za osobe koje su "pravomoćno osuđene za kaznena djela protiv života i tijela na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje godinu dana".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve mora biti po zakonu Josipović čeka pravomoćnu presudu prije oduzimanja odličja Glavašu Slika nije dostupna Branitelji traže da se Zagorcu i Glavašu oduzmu odličja

Ocijenio je kako je spomenuta inicijativa za oduzimanje odličja "pozivanje na kršenje Ustava i zakona RH" jer su postupci protiv osumnjičenih umirovljenih generala "u tijeku i pravomoćne presude nisu donesene".

Predsjednik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šimun Bubalo izrazio je "ogorčenost fantomskom inicijativom nekakve Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara", ustvrdivši kako Koordinacija "ima pouzdane informacije da se u Ministarstvu hrvatskih branitelja danima tražio netko tko bi produžio medijsko iživljavanje nad Glavašem". 

"Glavaš i Zagorec nemaju gotovo ništa zajedničko, osim što su generali HV-a. Svima je poznato da je Glavaš dvaput dragovoljno otišao u pritvor i nije se izbjegavao suočiti s hrvatskim pravosuđem, a svoja je odličja zaslužio na prvoj crti obrane RH, a ne sjedeći u nekom zagrebačkom uredu", rekao je Bubalo.

Inicijativu Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Bubalo je ocijenio "klasičnom provokacijom, pokušajem unošenja nemira i obračuna sa svim braniteljima grada Osijeka". Kazao je da Koordinacija očekuje da nadležna državna tijela, kojima se obratila spomenuta udruga i njezin predsjednik Damir Jašarević, "nedvosmisleno odbace ovu inicijativu kako branitelji ne bi morali sva svoja odličja vratiti nadležnoj ministrici i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH, a također i svoje braniteljske iskaznice".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene