Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Branitelji traže da se Zagorcu i Glavašu oduzmu odličja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara traži od nadležnog državnog povjerenstva da se umirovljenim generalima Vladimiru Zagorcu i Branimiru Glavašu oduzmu odličja.

Branitelji to zahtijevaju zbog "iskazanog prezira prema hrvatskom pravnom sustavu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ponedjeljak svjedoči Vladimir Šeks Zbog bolesti sutkinje odgođeno suđenje Glavašu Slika nije dostupna 'Glavaš je danas na slobodi, a moja sestra je i dalje u pritvoru'

Uporište za taj zahtjev je u čl. 36 Zakona o dodjeli odličja i
priznanja, rekao je predsjednik udruge Damir Jašarević istaknuvši da to nije oduzimanje čina.

Vladimir Zagorec nedolaskom na istražno ročište, a Branimir Glavaš štrajkom glađu pokazali su prezir i nepoštovanje hrvatskog pravnog sustava, ustvrdio je Jašarević.

Svi u Hrvatskoj dužni su poštovati pravni sustav i za nikoga ne bi smjela postojati iznimka, kazao je Jašarević dodavši da je udruga o svojem zahtjevu već obavijestila nadležno državno povjerenstvo.

Također je govorio o projektu posebne veteranske zdravstvene skrbi u sklopu čega bi pri postojećim zdravstvenim središtima trebalo organizirati prostore za potrebe veteranske populacije.

Udruga stoga kreće u "snimanje situacije" u kapacitetima u zdravstvu, kao i objektima koje je Ministarstvo obrane vratilo lokalnoj samoupravi, kako bi ti objekti služili svrsi umjesto da stoje neiskorišteni, jer lokalna samouprava ili ne zna što učiniti s njima ili ih koristi za potpuno neodgovarajuće namjene, dodao je. 

Jašarević je ponovno ustvrdio da je braniteljska, odnosno veteranska populacija zbog izloženosti ratnim zbivanjima znatno podložnija raznim bolestima i prijevremenoj smrti.

Kao ilustraciju iznio je podatak da je tijekom Domovinskog rata poginulo 748 branitelja s područja Zagreba, a samo tijekom 2005. i 2006. godine preminulo je 308 branitelja, većinom između 30 i 40 godina starosti, od čega je samo desetak izvršilo samoubojstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene