Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Skandalozno'

Branitelji žele zaustaviti suđenje za Loru 2: 'Širi se laž o Domovinskom ratu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski branitelji žele zaustaviti suđenje u slučaju Lora 2, kažu kako se njime širi neistina o Domovinskom ratu.

Koordinacija braniteljskih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije zatražila je danas prekid sudskog postupka u slučaju Lora 2 ocjenjujući da je riječ o politički montiranom procesu kojim se želi širiti laž o Domovinskom ratu.

Pročitajte i ovo Proslava 32. obljetnice borbe za Vukovar - 1 Sjećanje i pijetet Slavna i tragična prošlost Vukovara se ne zaboravlja: Ponos je opet ispunio grad na Dunavu Ivica Nerer dan uoči 28. obljetnice Bivši pripadnik 7. gardijske brigade Puma biciklirao do Knina: "Vraćaju se emocije, ali ponosni ste i sretni zbog građana koji danas žive u slobodi"

"Tražimo od institucija hrvatske države da prekine ovu farsu, politički montiran proces utemeljen na nezakonitoj optužnici po zakonu koji nikad i nije stupio na snagu. Radi se o montiranome političkom procesu čiji je jedini cilj širenje laži o Domovinskom ratu, izvrtanje teza i činjenica, a od stvarnih zločinaca pokušaj stvaranja navodnih žrtava i oštećenika", navodi se u priopćenju Koordinacije podijeljenom novinarima ispred Županijskoga suda u Splitu gdje je za danas bilo najavljeno pripremno ročište u slučaju Lora 2, a koje je otkazano jer su odvjetnici otkazali punomoć za zastupanje prvooptuženog.

Hrvatski branitelji ističu kako je skandalozno da se dvojica ratnih zločinaca Vojkan Živković i Goran Pantić, koji su su ubijali hrvatsko stanovništvo, "potezom pera nadobudnih tužitelja pretvaraju u štićenike".

"Vojkan Živković, snajperist, ubio je nekoliko hrvatskih civila, ali i hrvatskog vojnika Nenu Lunića Đirlića, te je pravomoćno osuđen u Republici Hrvatskoj na 20 godina zatvora, a poslije je pomilovan i razmjenjen. Pilot tzv. JNA Goran Pantić svoj krvavi trag zauvijek je ostavio na dušama Metkovaca. On je u travnju 1992. godine 'krmačama' bombardirao Opuzen i Metković, pri čemu je poginulo troje civila, a deset je ranjeno", navodi se u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Podsjeća se kako su iza Ankice Buljubašić, jedne od žrtava Pantićeva bombardiranja Metkovića, ostali muž i dvije djevojčice.

"Nives Brajković, kći žrtve Ankice Buljubašić, imala je devet godina kad joj je djetinjstvo prekinuo pilot JNA koji joj je ubio majku. Do danas nije dobila zadovoljštinu da se krivac kazni", upozorava Koordinacija braniteljskih udruga.

Predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga Mirko Ramljak izjavio je novinarima kako je pokretanje sudskog postupka Lora 2 "sramotan čin tzv. hrvatskog pravosuđa".

Podsjetio je da se pripremno ročište u slučaju Lora 2, koje je najavljeno za danas, trebalo održati samo dan nakon 23. godišnjice pogibije zapovjednika obrane Vukovara i heroja Blage Zadre. Po Ramljakovim riječima, Zadrinom pogibijom počeo je pad Vukovara, a nakon pada toga grada u njemu i u Škabrnji nad Hrvatima su se dogodili stravični zločini.

"Dan nakon jučerašnje obljetnice pogibije Blage Zadre dogodila se nova pravosudna farsa na Županijskom sudu u Splitu, gdje se od tih ratnih zločinaca koji su ubijali i mučili hrvatski živalj sada nastoji stvoriti žrtve i štićenike", zaključio je Ramljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene