Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavaš pušten iz pritvora

'Na sud u BiH izvršen je pritisak iz Hrvatske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš ponovno je na slobodi. Odlukom Suda BiH ukinut mu je pritvor i odobrena žalba njegova odvjetnika, a Glavaš je izašavši iz sudnice s dva visoko podignuta prsta još jednom izjavio kako je u Hrvatskoj proces protiv njega bio politički montiran.

Glavašev odvjetnik kaže da je njegov klijent potpuno slobodan, dok Sud BiH tvrdi da je ekstradicijski postupak u tijeku. Izručenje je moguće ako mu se oduzme državljanstvo, što nije vjerojatno da će se dogoditi. 'Sada Republika Hrvatska ima rok koji je dobila jučer da dostavi ekstradicijsku dokumentaciju. To ide svojim tijekom. Ovo vijeće smatra da to što će Glavaš biti na slobodi nema nikakvog utjecaja na rok ekstradicijskog postupka i da činjenica da on nema imovine u BiH ne ukazuje na mogućnost bijega', rekla je Manuela Hodžić, glasnogovornica Suda BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Nije htio ispasti kukavica Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

Odvjetnik Branimira Glavaša Nikca Gržić, koji nije bio na tom ročištu, novinarima koji su čekali pred sjedištem Suda BiH već je ranija izjavio kako je dobio informaciju da je vijeće na zatvorenoj sjednici jednoglasno odlučilo pustiti Glavaša na slobodu. Prema njegovim informacijama takvu je odluku potpisalo dvoje od troje članova sudskog vijeća. Informacija o puštanju Glavaša iz pritvora je potvrđena, a prema najnovijim podacima koje nam javlja naš reporter koji se nalazi u BiH Glavaš je izašao iz pritvora.

'Utvrđeno je da je Glavaš državljanin BiH, da ima prijavu prebivališta u Ljubuško te da njegovo puštanje na slobodu neće utjecati na daljnji nastavak ekstradicionog pritvora', kazala je Hodžić.

>> VIDEO: Glavašu 40 dana pritvora, sporna namjena uzimanja državljanstva BiH

Prenoseći novinarima sadržaj sudske odluke, Glavašev odvjetnik Nikica Gržić istaknuo je kako su Glavaševa prava sada zaštićena i ustvrdio da je komentar prvostupanjske odluke o pritvoru bio čisto politički. ‘U elementima donošenja te odluke (suca Branka Perića) postoje tako grube povrede zakona zbog kojih se u najmanju ruku može pokrenuti disciplinski, ako ne i kazneni postupak protiv suca za prijašnji postupak’, izjavio je Gržić, zaključivši kako je sudac koji je odredio pritvor prekršio zakon.

Glavaš je, nakon izlaska iz pritvora vidljivo raspoložen, izjavio kako je zadovoljan konačnom sudskom odlukom, ustvrdivši kako je pritvor rezultat pritisaka koji ‘cijelo vrijeme dolaze od poznate osobe, hrvatskog premijera... Ive Sanadera’. ‘Ja sam građanin BiH i očekujem, a ova drugostupanjska odluka to potvrđuje, da se poštuje ustav BiH. Kao građanin BiH želim poštivati zakone i pravosudni sustav te države te na kraju još jednom naglasiti i ponoviti da nisam kriv u procesu u kojemu sam u Hrvatskoj osuđen na 10 godina zatvora’, kazao je Glavaš.

Najavio povratak u Hrvatsku

‘Kao građanin BiH spreman sam se odazvati sudu BiH i neka se napokon stavi točka na i’, kazao je Glavaš i istodobno najavio kako se kani jednog dana vratiti u Hrvatsku. Istaknuo je i kako očekuje pobjedu kandidata svog HDSSB-a na nedjeljnim lokalnim izborima. ‘Duboko sam uvjeren da pobjeda HDSSB-a ... u nedjelju nije upitna’, izjavio je Glavaš. Na upit kamo će iz Sarajeva, kazao je kako će se uputiti ‘u dvije južnije županije (u BiH)’.

Glavašu, koji je nakon nepravomoćne presude za ratni zločin u Hrvatskoj pobjegao u BiH gdje je nedavno dobio državljanstvo. Sudac Suda BiH Branko Perić jučer je odredio ekstradicijski pritvor u trajanju do 40 dana.

'Glavaš se ruga Hrvatskoj i BiH'

Ministar sigurnosti BiH, Tarik Sadović, u intervjuu za Radio Slobodna Europa kazao je danas da slučaj Glavaš pokazuje do koje je mjere došla zloupotreba instituta tzv. dvojnog državljanstva i pozvao je na što skorije rješavanje takvih problema. 'Poznato je da RH ima ustavnu barijeru za izručenje svojih državljana. Također, i BiH u svom zakonu o kaznenom postupku ne dopušta izručenje svojih državljana. I naravno, ljudi optuženi i osuđeni za najteža kaznena djela, uključujući i ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju itd., jednostavno, kada osjete da će pravda doći po svoje, odšetaju se u drugu državu i onda slavodobitno izjavljuju: 'Ovo je moja prava domovina'', rekao je Sadović.

>> Filip Glavaš na policiji zbog paljenja zastave HDZ-a

'Zapravo, rugaju se pravdi i rugaju se državama, i Hrvatskoj, i Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji i Crnoj Gori. Dakle, problem je regionalni i mora se što prije rješavati', kazao je Sadović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene