Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

Branimir Glavaš otišao u BiH: "Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru"

Presuda Branimiru Glavašu - 4
Presuda Branimiru Glavašu - 4 Goran Mehkek/Cropix
Aktualno Galerija Presuda Branimiru Glavašu - 4 Presuda Branimiru Glavašu - 4 Foto: Goran Mehkek/Cropix Presuda Branimiru Glavašu - 2 Presuda Branimiru Glavašu - 2 Foto: Goran Mehkek/Cropix Presuda Branimiru Glavašu - 3 Presuda Branimiru Glavašu - 3 Foto: Goran Mehkek/Cropix Presuda Branimiru Glavašu - 1 Presuda Branimiru Glavašu - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix +0 Presuda Branimiru Glavašu - 5 Galerija 1/5 >>
Branimir Glavaš otišao je u BiH. Županijski sud u Zagrebu 27. listopada, na ponovljenom suđenju u slučajevima selotejp i garaža, nepravomoćno je osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine.

Branimir Glavaš na svom je profilu na Facebooku objavio da je napustio Hrvatsku i otišao u BiH. Uz objavu na Facebooku da se nalazi u Drinovcima Glavaš je napisao: "Za svaki slučaj. Što je budali i sucu u glavi, nikada se ne zna."

Županijski sud u Zagrebu 27. listopada, na ponovljenom suđenju u slučajevima selotejp i garaža, nepravomoćno je osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine, dok su njegovi suoptuženici također dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Uz Glavaša je na četiri godine zatvora nepravomoćno osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je dotad odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, kamo je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni sud u siječnju 2015. ukinuo je pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a ono je još jednom ispočetka počelo u listopadu 2021.

Vrhovni sud početkom 2020. ukinuo je odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Glavaš je za 24 sata poručio da nije pobjegao.

"Imam dvije putovnice. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Ja sam ovu državu stvarao, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti ni jednog dana u zatvoru", kazao je Glavaš.

Upitan odlazi li Branimir Glavaš u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko, a kamo je pobjegao prije izricanja prve presude 2009. te služio zatvorsku kaznu, Filip Glavaš nakon izricanja presude odgovorio je da je ta odluka na njegovu ocu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene