Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petrov za Dnevnik Nove TV

'Situacija nije dobra. Svaki dan izlaze neki novi detalji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Petrov bio je gost Dnevnika Nove TV, a s njim je razgovarao Mislav Bago.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov bio je gost Dnevnika Nove TV. Govorio je o aktualnom slučaju INA MOL te kako vidi ulogu Tomislava Karamarka u cijeloj aferi.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Rezultati ankete Što bi trebao napraviti Milanović ako želi biti premijer? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Tomislav Karamarko uskoro će morati pred Sabor, SDP pokreće postupak njegova opoziva. Kakav će biti politički stav Mosta. Hoćete li biti uz Karamarka ili ćete dignuti ruku protiv i tražiti da odstupi?

Mogu reći da situacija nije dobra, jer svaki dan izlaze neki novi detalji. Most će dati na vrijeme svoju odluku. Ono što je bitno je bitno upravo zbog toga što se pojavljuju novi detalji, pričekati i onda vidjeti kako će se situacija razvijati s vremenom.

Kažete – svaki dan novi detalji? Vi očekujete da će biti još ugovora u kojima će biti vidljive i nekakve poslovne suradnje gospođe Karamarko s nekim tvrtkama?

Ne mogu to znati. Nisam ni znao da će nakon ovog prvog dijela biti i drugi dio koji je izašao. Zato kažem, trebalo bi pričekati. Mogu smo reći da situacija nije dobra.

Predsjednica Povjerenstva je rekla da je Tomislav Karamarko trebao i da će trebati odgovoriti od kada je preuzeo dužnost prvog potpredsjednika, da je morao na sjednicama ili užeg kabineta ili Vlade dati do znanja da je primjerice, postoje okolnosti da bi mogla biti njegova nepristranost, činjenicom da je njegova supruga imala svojedobno ugovor s mađarskim MOL-om. Sjećate li se je li ikada na tim sjednicama on vama dao do znanja, upravo takve detalje?

Na službenim sjednicama Vlade ili na užem kabinetu, nije bilo rasprave o slučaju INA MOL, tako da vjerojatno nije davao informacije o tome u kakvom je poslovnom odnosu gospodin Petrović i tvrtka njegove supruge. U trenutku kada smo izašli prvi, makar nas se zbog toga osudilo, nama je bilo u cilju zaštiti nacionalne interese. I nije mi bilo u cilju na bilo kakav način utjecati ili dovesti u nepovoljan položaj bilo čiju obitelj. Bilo mi je bitno zaštiti državu.

Vidite da je to jako povrijedilo Tomislava Karamarka – 'neozbiljno, neodgovorno, uvlačite' mu obitelj'. To ga je, čini se jako povrijedilo u slučaju INA MOL, što se tiče političkog stava Mosta?

Mislim da je interes države iznad bilo čega. Prvenstveno smo htjeli zaštiti i zaštiti ćemo u svakom slučaju interes države i u tome sam mislio na partnera koji je lobist MOL-a. To je ono što sam ja javno izrekao i prvi put nečije ime i prezime sam javno izrekao jer sam smatrao da je ono što se događa nedopustivo.

On kaže – nema slučaja, sve je izmišljeno. Postoji li tu po Vama afera i slučaj?

Neka Povjerenstvo za sukob interesa kaže svoje mišljenje. Most će također nakon svega reći svoje.

Vas politički pitam.

Sigurno postoji i politička odgovornost. Barem u određenom dijelu. Bilo bi najbolje da smo imali mogućnost uvida u te informacije, jer danas bi sigurno situacija bila lakša. Bilo bi neke stvari jednostavnije komunicirati.

Mi zapravo ne znamo – on je potpredsjednik kao Vi, sudjeluje u nekim strateškim tijelima oko državnih tvrtki. Mi zapravo ne znamo u kojim slučajevima će se on još ubuduće morati izuzeti. Sad je slučaj INA MOL. Da li će biti i neki drugi slučajevi? On može biti potpredsjednik izuzet iz mnogih odlučivanja unutar Banskih dvora.

Mislim da je potrebno izuzeti osobu u trenutku ukoliko postoji mogući sukob interesa. Za sada, je li tvrtka koja je povezana s njim na bilo kakav način u poslu s nekom drugom tvrtkom, to ja u ovom trenutku zaista ne mogu znati.

Zoran Milanović kaže da pregovara s Mostom oko mogućnosti da ih poduprete, koliko je to zapravo realno nakon svega?

Poznate su mi lobističke sposobnosti gospodina Milanovića iz vremena nakon parlamentarnih izbora, pa bih ja ovom trenutku savjetovao da baš i nije popularan u Mostu i da ne lobira jer bi mogao izazvati kontraefekt.

Kada ćemo mi znati koji je vaš politički stav. Hoćete li 'čuvati leđa' Tomislavu Karamarku ili ćete mu 'povući tepih'?

Mi ćemo čuvati interes Republike Hrvatske. I kakav god da on bude, ja mogu citirati na primjer gospodina Brkića...

U ovom slučaju je u pitanju Tomislav Karamarko. Kada ćete donijeti politički stav – dobro, Karamarko je nevin i branit ćemo ga u Saboru, naši zastupnici bit će uz njega?

U trenutku kada budemo imali apsolutno sve podatke i kada se bude apsolutno sve znalo. Ali, mogu citirati gospodina Brkića koji je rekao: Vladu ne čini jedan čovjek. Tako da Vlada može biti stabilna i bez gospodina Karamarka i bez mene i bez bilo koga drugoga. Vladu ne čini stabilnom jedna osoba, nego cijeli tim i sve ono što Vlada treba raditi. O tome što će se dogoditi za 15 dana, mjesec dana, znat ćemo kada dobijemo sve podatke.

Najmanjom mi se čini mogućnost da Tomislav Karamarko sam odstupi. To je vama i meni jasno.

To ne mogu znati, mora se vidjeti što će se na kraju dogoditi. Zbog detalja koji izlaze, mislim da treba pričekati, pa onda na kraju, kad budemo imali sve informacije možemo suditi što je bilo.

Zli jezici kažu da iza mnogih tih ugovora ili nekih stvari koje se tiču INA-e MOL-a, slučaja Karamarko, stoji Most. Koliko su to točne glasine?

Ne vidim zbog čega bi mi na bilo kakav način rušili Vladu. Mislim da svaka osoba, građanin Hrvatske, treba zaštiti interes te države i ako postoji bilo kakva mogućnost da se naškodi državi, da svaki građanin koji je odgovoran to treba prijaviti. Most iza ovih napada sigurno ne stoji. Po meni je ovo prvenstveno problem unutar HDZ-a i ne bih volio da se sad na bilo kakav način optužuje Most ili sudionici koji su u Mostu. Volio bih da to HDZ unutar sebe riješi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene