Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bozanić: Ne povodite se za lažnim slobodama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras u prepunoj zagrebačkoj katedrali tradicionalnu misu polnoćku.

Okupljenim vjernicima je poručio da se ova noć razlikuje od drugih, to je noć koja se naziva svetom noći jer skriva i razotkriva neopisiv događaj - uzvišeno otajstvo, jedinstveno svjetlo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Negativna percepcija Veliki problemi: Kako će se obnoviti zagrebačka katedrala? Iskrsnule su poteškoće s kamenom Slika nije dostupna Nadbiskup Bozanić predvodio polnoćku u zagrebačkoj katedrali

"Naši domovi i ulice preplavljeni su mnogim svjetiljkama upravo zato dobiva se dojam kao da smo zauvijek svladali i pobijedili mrak i onaj urođeni strah što ga tama od malena izaziva u nama", istaknuo je u propovijedi kardinal Bozanić.

Tražimo svjetlo, naglasio je, koje će rasvijetliti puno šira obzorja od uske svakodnevice, čeznemo za svjetlom koje će rasvijetliti tmine našega života, naših gradova i država svijeta koje će iz društvenoga života odagnati nerazumijevanja, napetosti, mržnju, isključivost, nepravdu, nasilje te nas ohrabriti da se razotkrivajući sablazni borimo protiv svakoga sudjelovanja u zlu, za svjetlom koje će pomoći iskorjenjivanju terorizma i gušenju ratova u svijetu.

Tragamo za svjetlom ili barem za tračkom svjetla koje će utješiti sve bijedne osamljene i nemoćne u našoj sredini te ljudima dobre volje razotkriti mogućnosti liječenja ovih i brojnih drugih rana pojedinaca i zajednica, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Božićna noć, kazao je, nas još više usmjeruje u traganju za pravim svjetlom, budi snažnu želju za svjetlom koje će nas uzdići iznad granica vremena i prostora koje će potaknuti razum da traži najviše, upraviti nam pogled prema vječnosti u dubokoj i trajnoj radosti za kojom žeđa svako ljudsko biće. Božić kojega svetkujemo vodi nas k otajstvu Boga, novog i beskonačnog svjetla koje zrači s lica djeteta Boga koji se za nas utjelovio.

Kardinal je kazao da smo zbunjeni danas pred dramatičnim izazovima života i zaprepašteni golemim trpljenjem koje nam prijeti. Promatrajući svijet u sebi i oko sebe moramo priznati da nas na životnom putu trajno prate i trenuci tame.

Pozvao je vjernike da u ovoj noći obnove vjeru u Krista u znaku duboke zahvalnosti divljenja i velike radosti. Poručio je da time ne zatvaramo oči pred osobnim, obiteljskim i društvenim problemima. 

"Ponekad se čini da oni težinom grijeha, zla, nasilja i smrti brišu svaki tračak svjetla, gurajući nas i čitav svijet u tamu. Neprekidno nas se obasipa bombastičnim riječima koje hvale blagostanje, jednakost, slobodu i poštivanje prava dok u isto vrijeme obespravljenost narušava međuljudske i međunarodne odnose, novi oblici materijalnog i moralnog ropstva ugrožavaju dostojanstvo pojedinaca i zajednica, pravo ustupa mjesto nagodbama, željama, samovolji pa čak i bahatosti pojedinaca i skupina. Kao vjernici moramo biti realisti, to je naša stvarnost, tmine grijeha i zla postoje i pokušavaju prekriti svjetlo istine i dobra, štoviše odlučno i ustrajno odbacuju svjetlo. Upravo to je svakodnevna drama, sukob tame i svjetla, drama današnjice i čitave ljudske povijesti", poručio je u propovijedi zagrebački nadbiskup.

Čestitajući Božić vjernicima kazao je da prihvatimo Krista, istinsko svjetlo svijeta koje će nam promijeniti život jer smo djeca Božja po jedinorođenom Isusu Kristu rođenom u Betlehemu od Djevice Marije.

Misi u zagrebačkoj katedrali bili su nazočni predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Danas na Božić kardinal Bozanić predvodit će svečano misno slavlje u 10 sati u zagrebačkoj katedrali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene