Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nadbiskup Bozanić predvodio polnoćku u zagrebačkoj katedrali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je noćas u prepunoj zagrebačkoj katedrali tradicionalnu misu polnoćku.

"Noćas se u ovu našu zagrebačku katedralu, kao i u sve crkve naše domovine Hrvatske i čitavoga svijeta, slijevaju želje i osjećaji svih onih koji pate, traže, nadaju se, bore se, muče i iskreno vole... Mojom biskupskom i našom zajedničkom molitvom budimo glas svakoga ljudskog bića od Boga ljubljenoga, što znači svekolikog napaćenog, izmučenog i strahom pritisnutog čovječanstva", kazao je kardinal.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Nakon mise Plenković čestitao Uskrs (Foto: dnevnik.hr) poruka građanima Premijer Andrej Plenković nakon uskrsne mise: "Radimo sve što je u moći državnih institucija da poboljšamo standard ljudi"

"Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin", ove riječi Božjega anđela, naviještene betlehemskim pastirima, upućene su danas i svima nama. Upućene su nam na jednak način kao i pastirima jer naviješteni događaj neizbrisivo je upisan u našu povijest koju trajno obnavlja uvijek živom i istinskom novošću. I upravo zato što je upisan u našu povijest, događaj Kristova rođenja neminovno dotiče i obuhvaća naša srca i naš život", rekao je Bozanić.

Kazavši kako noćas slavimo Božji rođendan na zemlji, kardinal je podsjetio da evađelist Luka u misnom evanđelju opisuje događaje kronološkim slijedom: Josipovo i Marijino putovanje u Betlehem, njihovo traženje i nepronalaženje mjesta u svratištu, Isusovo rođenje u noćnoj tišini i samoći betlehemske štale, anđeoski hvalospjev i navještaj pastirima.

Podsjetio je da se Isusovo rođenje dogodilo u doba vladavine cara Augusta, moćnika svega svijeta. Naglasio je skromnost Kristova dolaska na svijet, njega koji je ušao u ljudsku povijest putem ljudskog života, a kojega su prvi pozdravili pastiri koji su tada bili ljudi na rubu društva. No upravo zbog poniznosti i siromaštva, izabrani su da prime Radosnu vijest o Kristovu rođenju, istaknuo je, uz ostalo, u propovijedi zagrebački nadbiskup.

Svima nazočnima, među kojima su bili i predsjednik Hrvatskog Sabora Vladimir Šeks i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kardinal Josip Bozanić čestitao je Božić.

Danas na blagdan Božića kardinal Bozanić predvodit će svečano misno slavlje u 10 sati u zagrebačkoj katedrali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene