Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danonoćna borba

Dramatično u više dijelova Hrvatske, vodena bujica ne posustaje: "Svi su na intervencijama od jutra do sutra"

Aktualno Galerija stanovnica Donjeg Jesenja stanovnica Donjeg Jesenja Foto: Dnevnik Nove TV Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Foto: DNEVNIK.hr Zdravko, Kostajnica Zdravko, Kostajnica Foto: DNEVNIK.hr Ivana, Kostajnica Ivana, Kostajnica Foto: DNEVNIK.hr +6 Mario Paluk Galerija 1/11 >>
Borba s poplavama traje tijekom cijelog dana po gotovo cijeloj Hrvatskoj.

Centar Kostajnice je pod vodom. Službe već tri dana neprestano rade, ali Una je jača.

"Jednostavno moramo zaštititi da voda ne uđe unutra i to je to. Zasad je vodostaj solidno, nismo se nadali da će ovoliki biti, prešišao nas je", rekao je Zdravko iz Hrvatske Kostajnice.

"Svi su na intervencijama od jutra do sutra - ne dolaze kućama, svi su tu domaći, a kućama ne idu", dodala je Ivana.

"Umorni da jesmo, jesmo, ali što ćemo, valja ostati spasiti ljude", poručio je Goran iz DVD-a Donji Kukuruzari.

Pumpe rade na sve strane. 

Pročitajte i ovo Aktivirana klizišta - 3 Borba s klizištem VIDEO Pogledajte kako se Božinović zbunio na pitanje uplašene stanovnice: "Ja o ovome nisam imao saznanja..."

"Primjećujemo pad vode u ovom branjenom području, tu smo uspjeli smanjiti nivo vode za 15-ak centimetara", objasnio je Mario Paluk.

Vodeni val stiže iz BiH, granični je prijelaz zatvoren, oni koji putuju autom teško se probijaju.

"Katastrofa, katastrofa, kako će biti, ne znamo", rekao je Milan iz Bosanske Kostajnice.

Susjedna općina Dvor odsječena je od civilizacije. Načelnik se Dnevniku Nove TV javio mobitelom.

"Pod vodom je 20 kuća, do određenih naselja ne može se doći nikako osim čamcima" poručio je Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor.

"Sada će doći tim hrvatskog crvenog križa i dijelit će se voda na područjima koja su nam potpuno odsječena", objasnila je Maja Bohm iz Crvenog križa.

Kiša pada danima, protok vode u rijeci Uni blizu je povijesnog maksimuma iz 2014. godine, donosi Dino Goleš, reporter Dnevnika Nove TV. 

"Hrvatska nije nikad bila suočena s ovako intenzivnim poplavama, praktički na cijelom državnom teritoriju", izjavio je Davor Banožić, ministar unutarnjih poslova. 

"Više od 240, 270 litara na određenim područjima u 24 sata, što je ekstremna, ekstremna padalina", precizirao je Damir Trut iz ravnateljstva civilne zaštite.

Na terenu su stotine vatrogasaca i vojnika. Ministar Banožić vojnike će nagraditi većim dnevnicama.

"To je bilo nužno s obzirom na uvjete u kojima rade, s obzirom na sve ono što rade, što su pokazali kao angažman. Za 100 posto, za duplo su dobili", potvrdio je Banožić.

Karlovac iz zraka izgleda kao grad na jezeru, a ne na četiri rijeke. Sve se izlilo, no kuće su srećom još uvijek suhe.

"Kritično je, kritično", rekao je Stjepan iz Karlovca, a Ivan je dodao: "Ajde još nije prodrlo u kuće u gradu, ali okolo je stanje katastrofa."

"Voda je ušla u dvadesetak kuća, deset se trenutačno brani, vatrogasci trenutačno pokušavaju spasiti što se spasiti da", objasnio je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca. 

Pročitajte i ovo Klizište prijeti kućama izvanredne mjere FOTO Rijeke nabujale, pred stanovnicima još jedna neizvjesna noć: U Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici na snazi je izvanredno stanje

U Dugoj Resi poplavljene su kuće i vikendice tik uz Mrežnicu. Kiša je natopila i tlo na sjeveru. U Mariji Bistrici digla se cesta. Zagorje se bori s klizištima.

"Imamo novih 57 otvorenih klizišta na području županije u proteklih 48 sati", poručio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Da stvar bude gora - klize kuće koje su stradale u potresu. I zvuk podsjeća na njega.

"To je bilo u obliku zagrebačkog potresa", rekao je Dominik iz Donjeg Jesenja. "Sinoć su nam rekli da nije sigurno da spavamo u kući", zaključila je Cvijeta.

Stoga spava kod rodbine. Mnogi noćas opet neće spavati. Voda ne posustaje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene